Τους επιχειρηματίες τους ρώτησε ποτέ κανένας;

Τους επιχειρηματίες τους ρώτησε ποτέ κανένας;

Περί ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον ιδιωτικό τομέα.

Το ότι η υπερφορολόγηση δεν ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να το καταλάβεις. Το βασικό ζήτημα στο στάδιο που βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι τόσο η αναλογία φόρων – δαπανών στις προτάσεις Ελλάδας και θεσμών, αλλά ότι φτάσαμε οι δανειστές να μας ζητούν 8 δισ. μέτρα σε μόλις 18 μήνες.

Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση, που έχασε πέντε μήνες, ποντάροντας στην ασάφεια και αγνοώντας τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, όσο και τους δανειστές που επιμένουν σε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, την ώρα που μέλη της τρόικα έχουν χαρακτηρίσει λάθος τη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά στις ξαφνικές… ανησυχίες του ΔΝΤ για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έξι χρόνια Μνημόνιο, με σαρωτικές περικοπές στις δαπάνες, τα αποτελέσματα είναι:

– ένα και πλέον εκατ. άνεργοι και απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα.

– εξαφάνιση 200.000 επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων) από το 2008 έως το 2014.

– Δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε αρκετούς κλάδους λόγω των λουκέτων.

– μεταφορά έδρας και δραστηριοτήτων μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

– 25% ύφεση που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που μείωσαν τις επενδύσεις τους, άρα δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας

– Μόνιμη αβεβαιότητα και αστάθεια μακροοικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν αναγκαστικά χωρίς μακροπρόθεσμα πλάνα (αυτό βέβαια είναι κυρίως ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για πολλά χρόνια).

Τώρα οι δανειστές προτείνουν 100% προκαταβολή φόρου…προφανώς για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στην κυβερνητική δραστηριότητα υπάρχει πλήρης αδράνεια για ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, ακόμα και τα πιο απλά και διαδικαστικά, με μόνιμη δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στo περιοδικό του “Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών” (ΚΕΠΕ) “Οικονομικές Εξελίξεις”, η ελληνική οικονομία, παρά τα προβλήματα, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα για το α’ τρίμηνο του 2015, λόγω μόνιμης στάσης πληρωμών κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αν θέλουν λοιπόν στους θεσμούς και στην κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να μάθουν τι χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας ας κάνουν το αυτονόητο: Ας ρωτήσουν και κανένα επιχειρηματία….