Trading room: Μια πλήρης αίθουσα προσομοίωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το Deree

Trading room: Μια πλήρης αίθουσα προσομοίωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το Deree
epa06330339 A photo taken with a slow shutter speed shows a woman walking past a signboard for PayNow, a mobile fund transfer app, at the FinTech Festival in Singapore, 15 November 2017. The second edition of the Fintech Festival, the largest of its kind internationally, brings together 300 exhibitors in the world of FinTech from 13 to 17 November. EPA/WALLACE WOON

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας φέρνει το Fintech στην εκπαίδευση.

Tη νέα του αίθουσα προσομοίωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εγκαινίασε το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της USAID και τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο δρ. Νικηφόρος Λαοπόδης, επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος η νέα αίθουσα προσομοίωσης Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Simulation Trading Room) διδάσκει στους φοιτητές πώς λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές χρήματος και κεφαλαίου γιατί είναι μια μικρογραφία αυτών.

Μέσα από τις πλατφόρμες των Bloomberg και Reuters, οι φοιτητές θα μπορούν, για παράδειγμα, να συσχετίσουν τον ρόλο τους με την ανάλυση ειδήσεων, προεπισκόπηση χρηματοοικονομικών (λογιστικών και οικονομικών) μεγεθών μιας επιχείρησης, την προσομοίωση αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών χρεογράφων από την σκοπιά των θεσμικών (dealers), και να διαπιστώσουν εάν θα πρέπει να αγοράσουν μετοχές για -ή να πουλήσουν από- τα χαρτοφυλάκιά τους ως ιδιωτικοί επενδυτές, προσθέτει.

Εστιάζοντας στις εφαρμογές του trading room o κ.Λαοπόδης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσομοίωση αγοραπωλησιών. Με τα πραγματικά δεδομένα ενός χρεογράφου, ο φοιτητής θα μπορεί να βλέπει πώς κινείται η τιμή του χρεογράφου στην παγκόσμια αγορά και να αποφασίσει εάν θα πωλήσει ή αγοράσει ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του στο τέλος της ημέρας (συνεδρίας).

Ερωτηθείς γενικότερα για την χρήση Fin Tech στην εκπαίδευση ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι πλέον απαραίτητη. Το trading room είναι ένα παράδειγμα των FinTech. Σε γενικές γραμμές, τα Fin Tech είναι το νέο εργαλείο των επαγγελματιών και ιδιωτών στην παγκόσμιες αγορές για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους όταν συναλλάσσονται με θεσμικούς ή μη παράγοντες ανά την υφήλιο.

Ερωτηθείς εάν τα Fin Τech και το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά, ο κ. Λαοπόδης επισημαίνει ότι καθεμία προσέγγιση έχει τα υπέρ και τα κατά της. Για παράδειγμα, αναφέρει μία τράπεζα που εφαρμόζει την παραδοσιακή τραπεζική εξυπηρέτηση έχει ήδη αποκτήσει τους πελάτες της, ενώ μια διαδικτυακή νεοφυής επιχείρηση (startup) πρέπει να προσεγγίσει -ή να συναγωνιστεί για- νέους πελάτες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η διαδικτυακή θα έχει την ικανότητα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τη συμβατική τράπεζα στην οποία ο πελάτης θα πρέπει να περιμένει στην ουρά (για παράδειγμα). Προς το παρόν, δεν αποτελεί η μία προσέγγιση απειλή για την άλλη.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι και οι δύο μορφές τραπεζικής θα πρέπει να συμβιώσουν, να εναρμονιστούν μεταξύ τους και να προσφέρουν την άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους. Όταν βλέπουμε ως αναπόφευκτη την παγκόσμια τάση για δημιουργία περισσότερων (διαδικτυακών) χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, τότε πρέπει να τις ενστερνιστούμε και όχι να τις απωθούμε. Εκτιμά επίσης ότι οι Fin Tech startups έχουν λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα γιατί πρωτοπόρες τράπεζες όπως η Εθνική, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν ήδη αρχίσει διαγωνισμούς σε startups, ταλαντούχα άτομα (νέοι επιχειρηματίες) από μόνα τους, και άλλες επιχειρήσεις βλέπουν το μέλλον τους σε αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και συγχρόνως μπορεί να γίνει ένας νέος παγκόσμιος κόμβος για τη γαλούχηση νέων FinTech, αναφέρει ο κ.Λαοπόδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ