Τρεις λόγοι που η γαλλική οικονομία δεν τα πάει και τόσο καλά

Τρεις λόγοι που η γαλλική οικονομία δεν τα πάει και τόσο καλά
epa05427494 French Economy Minister Emmanuel Macron arrives at a security cabinet meeting at the Elysee Palace, Paris, France, 16 July 2016. According to media reports, at least 80 people died and many were wounded after a truck drove into the crowd on the famous Promenade des Anglais during celebrations of Bastille Day in Nice, late 14 July. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Η ανάπτυξη στη χώρα παρέμεινε στάσιμη το προηγούμενο τρίμηνο και τα άσχημα νέα συνεχίζονται για το Παρίσι.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν κι αφορούν την πορεία της οικονομίας στη Γαλλία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο ήταν μηδενική και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα της χώρας δεν είναι τόσο θετικά.

Μάλιστα, η διαφορά είναι εξαιρετικά σημαντική σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,7% που πέτυχε στο α’ τρίμηνο.

Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στη χώρα είναι οι εξής:

Euro 2016

Όχι μόνο έχασε το τρόπαιο στον τελικό με την Πορτογαλία στα τέλη Ιουλίου, αλλά παράλληλα η ποδοσφαιρική διοργάνωση κόστισε στη χώρα πολύ ακριβά. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία η κατανάλωση στη χώρα στο β’ τρίμηνο έπεσε, μετά από τη μεγάλη έξαρση στην πώληση των εισιτηρίων της διοργάνωσης το προηγούμενο διάστημα. Αυτό περιελάμβανε και τα έξοδα για ενοικίαση σπιτιών, διατροφή και μεταφορές.

Τρομοκρατία

Νίκαια, Παρίσι, Σαρλί Εμπντό. Μπορεί η Γαλλία να υποδέχτηκε το 2015 συνολικά 85 εκατ. τουρίστες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο- όμως οι αφίξεις κατέρρευσαν φέτος εξαιτίας των απανωτών τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Ιανουάριο και μετά. Στο πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν της τάξης του 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και η συγκεκριμένη τάση απειλεί μια οικονομία η οποία συνεισφέρει περίπου 40 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην εθνική οικονομία. Επιπλέον, τους πρώτους έξι μήνες του 2016 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 7,5% ενώ οι επισκέπτες της Αψίδας του Θριάμβου ήταν κατά 35% λιγότεροι.

Απεργίες

Νωρίτερα φέτος είχε ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση έπειτα από τις απεργίες των εργαζόμενων στους τομείς της ενέργειας καθώς και των πρατηριούχων, οι οποίοι απείλησαν να «στεγνώσουν» από καύσιμα την αγορά. Αυτή ήταν μόνο μια από τις πάρα πολλές περιπτώσεις απεργιών που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό στη χώρα εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο προσφέρει περισσότερες δυνατότητες ελαστικής εργασίας, γενικεύει τις ομαδικές απολύσεις και μειώνει σε ορισμένες περιπτώσεις τις αποδοχές.