Τρεις προτάσεις που μπορούν να καταστρέψουν μια εταιρεία

Τρεις προτάσεις που μπορούν να καταστρέψουν μια εταιρεία

Όταν τα λόγια αυτά αρχίζουν να ακούγονται όλο και πιο συχνά στο γραφείο, μπορεί να είναι η αρχή του τέλους.

Του Geoffrey James

Αν ακούσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω προτάσεις περισσότερο από μια ή δύο φορές, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η εταιρεία που δουλεύετε βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Πάντα έτσι το κάναμε»
Η μόνη βέβαιη αλήθεια στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι ότι πράγματα που λειτουργούσαν στο παρελθόν μπορεί να μη λειτουργούν στο μέλλον. Η προσκόλληση σε στρατηγικές του παρελθόντος οδηγεί σε αδιέξοδα μόλις γίνει σαφές ότι οι στρατηγικές αυτές πλέον δε λειτουργούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πεποίθηση της Microsoft για «Windows Παντού». Η εταιρεία προσπαθεί να κυκλοφορήσει tablets και κινητά με λειτουργικό Windows παρότι η αγορά έχει καταστήσει σαφές ότι κανείς δε τα θέλει.

Η Λύση: «Ότι λειτουργούσε στο παρελθόν δε θα λειτουργεί στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη: Αποφεύγοντας το σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού

«Δε μπορεί να είναι αλήθεια!»
Οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή τάση να είναι «προκατειλημμένοι ως προς την επιβεβαίωση». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες κατατάσσονται σε αληθινές/ ψευδείς/ μη σχετικές με βάση την εξοικείωσή μας με τις πληροφορίες αυτές στο παρελθόν.

Ένα παράδειγμα: το 1980 έκανα μια παρουσίαση σε διευθυντικά στελέχη σε μια εταιρεία μικροϋπολογιστών που έδειχνε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών αυξάνονταν ενώ οι πωλήσεις μικροϋπολογιστών ήταν στάσιμες. Παρότι τα στοιχεία προέρχονταν από τη SEC τα στελέχη απλά αρνούνταν να πιστέψουν ότι ήταν αλήθεια.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε τύποι του προϊσταμένου-εφιάλτη

Η Λύση: «Ας μην χάσουμε επιπλέον χρήματα».

«Θα το καταφέρουμε… με κάποιο τρόπο»
Παρότι η θετική σκέψη έχει αξία, το να περιμένει κανείς θαύματα οδηγεί σε αποτυχία. Η επιτυχία μιας εταιρείας βασίζεται στην αξιολόγηση της πραγματικότητας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Δε βασίζεται στην αναμονή μιας νεράιδας που θα αυξήσει την κερδοφορία.

Αυτού του τύπου η σκέψη έχει σαν αποτέλεσμα, για παράδειγμα, τις προβλέψεις πωλήσεων που βασίζονται σε αλματώδη αύξηση των πωλήσεων τις δύο τελευταίες βδομάδες πριν κλείσει το τέταρτο τρίμηνο. Αυτά δε συμβαίνουν.

Η Λύση: «Μην ελπίζεις και μην προσεύχεσαι. Σχεδίασε και πράξε».