Tρεις βασικές αρετές για να ξεχωρίσεις στις επιχειρήσεις

Tρεις βασικές αρετές για να ξεχωρίσεις στις επιχειρήσεις

Για να πας μπροστά πρέπει να έχεις πολλά προσόντα. Όμως όλα έχουν τη βάση τους σε τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Ο Ξένιος Θρασυβούλου είναι ιδρυτής και CEO της PeoplePerHour, της πλατφόρμας που επιτρέπει σε freelancers κάθε ειδικότητας να βρίσκουν δουλειές οι οποίες ανατίθενται από άλλους freelancers ή μικρές εταιρείες. Έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. μέλη, έχει γραφεία στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και το 2013 είχε έσοδα 20 εκατ. ευρώ.

Σε άρθρο του στο site της εταιρείας, ο Ξένιος αναφέρει πως ο κατάλογος με τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας entrepreneur είναι ατελείωτος. Μερικά από αυτά είναι η ευφυία, η χαρισματική προσωπικότητα, η γοητεία, το ταλέντο. Όλα μετράνε. Ωστόσο, λέει ο ίδιος, μπορεί κανείς να γίνει ηγέτης χωρίς να είναι ιδιαίτερα χαρισματικός ή ευφυής. Η εμπειρία μου στην PeoplePerHour με έχει μάθει πολλά για το πώς να ηγούμαι. Και έχω καταλήξει στα τρία βασικά χαρακτηριστικά:

Όραμα
Όσο χαρισματικός και αν είσαι, όση θέληση και αν έχεις, όσα χρήματα ή υποστήριξη, θα είναι άχρηστα αν δεν ξέρεις ακριβώς πού θέλεις να πας. Ο καλός ηγέτης πρέπει όχι μόνο να βλέπει μπροστά, να βλέπει στο μέλλον, αλλά και να μπορεί να χαράξει τον δρόμο που θα τον πάει εκεί.

Είναι η διαφορά του να κάνεις το σωστό, από το να κάνεις διάφορα πράγματα σωστά.

Πρέπει να διαφέρεις, να μην ακολουθείς το σωρό, να αμφισβητείς τα πάντα και να βλέπεις ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν δυσκολίες. Χωρίς όραμα θα έχεις ανθρώπους, αλλά όχι στόχο. Θα έχεις οπαδούς, αλλά δεν θα ξέρεις τι να τους κάνεις. Κάθε δύσκολη κατάσταση χρειάζεται τον ηγέτη που θα δείξει το δρόμο και θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Επιρροή
Αφού ορίσεις το όραμα (και μόνο τότε) μπορείς να «στρατολογείς» συνοδοιπόρους. Αλλά θα πρέπει να τους εμπνεύσεις. Τις περισσότερες φορές είσαι ένας φιλόδοξος τύπος χωρίς κάτι σημαντικό στα χέρια του. Γιατί να σε ακολουθήσει κάποιος, ειδικά αν οι πιθανότητες είναι εναντίον σου; Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή. Όμως αν έχεις όραμα και θέλεις να πετύχεις πρέπει να φέρεις την αλλαγή, να κάνεις τους ανθρώπους όχι μόνο να μην νιώθουν άβολα με αυτήν, αλλά να την κυνηγούν κιόλας.

Να αφήσουν τις σίγουρες δουλειές τους για να κάνουν πράξη το δικό σου όραμα, οι επενδυτές να δώσουν τα χρήματά τους σε εσένα και όχι στον διπλανό, οι πελάτες να αγοράσουν το προϊόν σου, η τράπεζα να σου δώσει πίστωση και ο ιδιοκτήτης χαμηλότερο ενοίκιο. Όλοι αυτοί θα γίνουν μετά σύμμαχοί σου. Θα είστε «δεμένοι» και κανείς δεν θα θέλει να σε δει να τρως τα μούτρα σου.

Θάρρος
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο. Έφτασες ως εδώ με καθαρό όραμα και σχέδιο και κατάφερες να πείσεις όλον αυτόν τον κόσμο να σε ακολουθήσει. Τώρα είστε όλοι μαζί σε μια σχεδία στον ωκεανό με μόνο εφόδιο μια μικρή πυξίδα. Πώς θα τον περάσεις χωρίς θάρρος; Έχεις την επιμονή να συνεχίζεις όταν όλοι σου λένε πως είναι μάταιο; Να ξέρεις πως έχεις δίκιο όταν όλοι σου λένε πως έχεις άδικο; Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου όταν σου λένε πως είσαι τρελός; Να στηρίζεις τους συνεργάτες σου όταν πέφτουν; Να δίνεις το παράδειγμα όσο κουρασμένος κι αν είσαι; Να δίνεις με τη σειρά σου θάρρος σε όσους είναι στο όριο να τα παρατήσουν;  Το όραμα και η επιρροή σε κάνουν καλό καπετάνιο. Όμως το θάρρος σε κάνει ξεχωριστό. Όμως προσοχή: το υπερβολικό θάρρος μπορεί να σε κάνει να αγωνίζεσαι χωρίς σκοπό.