Ομόφωνα δεκτή από τη Βουλή η τροπολογία-λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού

Ομόφωνα δεκτή από τη Βουλή η τροπολογία-λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού

Σταματά την απεργία πείνας ο 20χρονος φυλακισμένος - Άδεια με «βραχιολάκι» υπό όρους περιλαμβάνει η πρόταση του Χ. Αθανασίου.

Άδεια με «βραχιολάκι» χωρίς περιορισμούς, υπό τον όρο επιτυχούς παρακολούθησης του 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο, περιλαμβάνει η διορθωτική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δίνοντας κατά πως φαίνεται λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας και δίψας Νίκου Ρωμανού.

Η τροπολογία έγινε ομόφωνα δεκτή από τη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και κάλεσε τον Νίκο Ρωμανό να μην «χαρίσει» τη ζωή του.

Μέσω του δικηγόρου του, Φίλιππου Ραγκούση, ο Νίκος Ρωμανός έκανε γνωστό πως αποδέχεται τις τροποποιήσεις και βάζει τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσει επί 30 ημέρες.

Σύμφωνα έγκυρες πληροφορίες, από την κλινική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται, οι θεράποντες ιατροί του προχωρούν σε σταδιακή επανασίτισή του από το στόμα, με συγκεκριμένες τροφές και σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς αυτό απαιτεί η θεραπευτική αγωγή, έπειτα από την πολυήμερη απεργία πείνας που ακολούθησε ο Ν. Ρωμανός. Η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτητές, να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο, με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Δικαστικό Συμβούλιο Φυλακών, παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.

Καταθέτοντας τη ρύθμιση ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι ένας συγκερασμός των απόψεων που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με τρόπο που και το δικαίωμα σπουδής να εξασφαλίζεται και η αντεγκληματική πολιτική της πολιτείας δεν εξανεμίζεται.

Εν τω μεταξύ, επικοινωνίες με τον Κάρολο Παπούλια και τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του Ρωμανού.

Με τον κ. Βενιζέλο συζήτησαν για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στην Βουλή για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και την υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιτρέπει εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση του «βραχιολιού» ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συμβάλει από τη θέση του ώστε να βρεθεί λύση.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπούλιας επικοινώνησε αργότερα και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις, που αφορούν την υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της τροπολογίας, που κατατέθηκε στη Βουλή, και γενικότερα το νομικό πλαίσιο, που διέπει την περίπτωση του νεαρού.