Τσίπρας: Ολοκληρώνουμε την γ’ αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα – To 2018 θα είναι χρονιά-σταθμός

Τσίπρας: Ολοκληρώνουμε την γ’ αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα – To 2018 θα είναι χρονιά-σταθμός

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο - Τί δήλωσε ο πρωθυπουργός για την αξιολόγηση, τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και το ζήτημα της ΠΓΔΜ.

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε σήμερα, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λεγοντας χαρακτηριστικά, «ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές δεν ήρθε φυσικά τυχαία αλλά ήταν το αποτέλεσμα στρεβλών πολιτικών επιλογών δεκαετιών που άφησαν την χώρα μας έρμαιο των συνεπειών μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα πιο βίαια από κάθε άλλη χώρα του κόσμου».

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», συνεχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε». «Για τις θυσίες και τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ώστε η χώρα μας να πατήσει ξανά στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η οικονομία με πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων στηρίχτηκε σε σαθρές βάσεις χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο ενώ επί σειρά ετών κατέγραφε υστέρηση εσόδων καθώς στο κράτος οργίαζε πελατειακή νοοτροπία, διαφθορά αλλά και γενικευμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση τα προγράμματα που προσαρμογής που ακολούθησε η χώρα, την οδήγησαν «σε ένα καθοδικό σπιράλ που βύθισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση και τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός.  Σημείωσε «πως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015 καταφέραμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών αυτών. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα στο οποίο λάβαμε υπόψη μας όχι μόνο τα οικονομικά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της και διαπραγματευτήκαμε με βάση αυτές».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επί των οικονομικών μεγεθών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. Τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά. Οι ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι είναι και οι κοινωνικοί δείκτες που ανακάμπτουν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους υπουργούς του ότι το κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση «δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στην οικονομία που είναι θετικά. Το κρίσιμο είναι τα θετικά μηνύματα των αριθμών να πάνε στους ανθρώπους». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου που αποφάσισε και διένυσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, λεγοντας πως το μεγαλύτερο μέρος έπεσε στην πραγματική οικονομία.

Υπενθύμισε πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 3η αξιολόγηση αυξήθηκε κατά 260 εκατομμύρια ευρώ φτάνοντας τα 910 εκατ. με αποτέλεσμα περί τις 600.000 οικογένειες να εισπράξουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.  Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα 140.000 χιλιάδες σχολικά γεύματα και τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της Παιδείας για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες για την χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη με την δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Παρέπεμψε ακόμη στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους». Σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα»
Αναφερθείς στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πορεία των ελληνικών ομολόγων σημειώνοντας πως «το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται σε έδαφος κάτω του 4% σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις του εδώ και μια δεκαετία. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με χαμηλότερο δωδεκαετίας». 

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», συνέχισε τονίζοντας ότι «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010». Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πλεον βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή για να μπούμε στη τελική ευθεία των μνημονίων. «Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα» είπε και συμπλήρωσε: «Θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, αλλά και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019», υπογράμμισε και ζήτησε δουλειά και προσήλωση από τους υπουργούς του.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση: της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το νέο λύκειο και η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, και η συνταγματική αναθεώρηση. «Ο δρόμος είναι μπροστά μας η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν προσδοκίες και δεν θα τις διαψεύσουμε», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Παράθυρο-λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».