Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι εμπορικοί δασμοί και το μέλλον της ΕΕ στο «τραπέζι» του Ευρ. Συμβουλίου.

Για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, απαντώντας: «Πρέπει να είμαστε πολύ σκεπτικοί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά ταυτόχρονα να κρατήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης. Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών-μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δασμών που σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς και τα πιθανά αντίμετρα της Ένωσης.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ με φιλικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς, ο Γιούνκερ απάντησε «Το ελπίζω».

Ο Γιούνκερ ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για την Ιταλία, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται ακόμα σε πολιτική κρίση. «Η Ιταλία είναι Ιταλία», δήλωσε.

«Απόψε θα εξετάσουμε την στρατηγική της Ευρώπης στα κύρια θέματα που μας απασχολούν, τα νέα μοντέλα στην οικονομία, το εμπόριο και το χτίσιμο μίας ριζοσπαστικής κοινωνίας με μία ενιαία φωνή σε μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στις αποψινές συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας μετά και την επέμβαση στο Αφρίν. «Έχω ήδη μιλήσει με τον κ. Ερντογάν κυρίως για το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μακρόν.

Δείτε ακόμη: Πρώτη επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν μετά τις ρωσικές εκλογές