Η Uber ανάβει «φωτιές» στα ταξί της Αθήνας

Η Uber ανάβει «φωτιές» στα ταξί της Αθήνας

Η δημοφιλής εφαρμογή…κάνει στάση και στην Ελλάδα.

Δυναμικά στην ελληνική αγορά μπαίνει η Uber, η εφαρμογή για smartphones και tablets , μέσω της οποίας μη μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε… ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες.

Στην Αθήνα η Uber σχεδιάζει να αναπτύξει τρεις κατηγορίες υπηρεσιών: α) την UberX που απευθύνεται σε πολίτες, μη επαγγελματίες, με δίπλωμα οδήγησης και τετράπορτο αυτοκίνητο μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού, β) την UberBlack, που απευθύνεται σε οδηγούς με επαγγελματικό δίπλωμα που διαθέτουν μαύρο αυτοκίνητο, σεντάν ή SUV (πρόκειται στην ουσία για υπηρεσία πολυτελούς μετακίνησης) και γ) την UberTaxi, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες οδηγούς ταξί που διαθέτουν και αυτοκίνητο ταξί.

Πώς λειτουργεί η Uber
Ο πελάτης αναζητεί μέσω της εφαρμογής διαθέσιμο οδηγό. Ο οδηγός που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο παραλαβής του πελάτη ειδοποιείται αυτομάτως και έχει στη διάθεσή του 15 δευτερόλεπτα για να αποδεχθεί το αίτημα. Εάν το αποδεχθεί πατάει το κουμπί στην εφαρμογή και ενημερώνεται ο πελάτης πρώτον για το πόσο χρόνο θα κάνει ο οδηγός να φτάσει και τι αξιολόγηση έχει λάβει ο οδηγός.

Όταν φτάνει στο σημείο παραλαβής πατά το κουμπί «Άφιξη τώρα». Όταν ο πελάτης επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο ο οδηγός πατά το κουμπί «Έναρξη διαδρομής». Όταν φτάσει στον επιθυμητό προορισμό πατά το κουμπί «Τέλος διαδρομής». Η εφαρμογή υπολογίζει αυτομάτως το κόμιστρο. Η πληρωμή δεν γίνεται με μετρητά. O επιβάτης-χρήστης της εφαρμογής όταν ανοίγει λογαριασμό στην εφαρμογή Uber δηλώνει πιστωτική κάρτα ή πληρώνει μέσω PayPal, GoogleWallet ή κάνει χρήση προπληρωμένων μονάδων Uber (Uber Credits).

Ο οδηγός από την πλευρά του έχει δηλώσει επίσης έναν αριθμό λογαριασμού, όπου μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας πιστώνονται τα χρήματα. Ο πελάτης μπορεί να αξιολογήσει τον οδηγό και αντιστρόφως, ενώ εάν ένας οδηγός συγκεντρώσει πολλές αρνητικές αξιολογήσεις χάνει την πρόσβαση στην Uber.

Επέκταση σε όλη την Ελλάδα
Τα σχέδια της Uber δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη μόνο στην Αθήνα. Μέσω της ειδικής πλατφόρμας αναζήτησης οδηγών η εταιρεία εμφανίζεται να περιλαμβάνει στα σχέδιά της πολλές πόλεις της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, αλλά ακόμη και το Αγρίνιο, καθώς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη.

Οι πληροφορίες περί ελληνικού λανσαρίσματος της αμφιλεγόμενης εφαρμογής διέρρευσαν το καλοκαίρι με τη δημοσίευση δύο αγγελιών για την πρόσληψη γενικού διευθυντή χώρας και διαχειριστή κοινότητας/υπεύθυνο επικοινωνίας. Στο τέλος Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε η πληροφορία ότι η εταιρεία του Travis Kalanick είχε ανοίξει την πλατφόρμα εγγραφής ενδιαφερόμενων οδηγών για την πόλη της Αθήνας. Μέσα σε λίγες ημέρες οι 100 πρώτες διαθέσιμες θέσεις είχαν καλυφθεί.

Αντιδράσεις για την εφαρμογή
Η είδηση της άφιξης της Uber στην Ελλάδα προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Όπως και όλες τις χώρες που λειτουργεί, θεωρείται ότι θα λειτουργεί ευθέως ανταγωνιστικά προς τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

Μάλιστα όσον αφορά στα UberX, είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει ειδικά η πρώτη κατηγορία, που αφορά στους μη επαγγελματίες οδηγούς, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει.