Η «βασίλισσα» του οίνου

Η «βασίλισσα» του οίνου

H Κορίνα Μετζελοπούλου κατάφερε να δώσει ξανά λάμψη στο περίφημο Château Margaux.

O Ανδρέας Μετζελόπουλος, ένας δαιμόνιος Έλληνας επιχειρηματίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κατά τη διάρκεια μίας πτήσης από το Λονδίνο στο Παρίσι διαβάζει στους Financial Times ότι το περίφημο Château Margaux στο Μπορντό πωλείται.

Η Κορίνα Μετζελοπούλου θυμάται ότι ήταν σε διαδικασία πώλησης για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν να το αγοράσει.

Η Μετζελοπούλου φέρνει στη μνήμη της θολά την πρώτη ημέρα που ήρθε στο κτήμα. Θυμάται μόνο τον πατέρα της να υπογράφει τη συμφωνία μεταβίβασης έναντι 72 εκατ. γαλλικών φράγκων (περίπου 11,5 εκατ. ευρώ) με τους ιδιοκτήτες, τα αδέλφια Pierre και Bernard Ginestet, αλλά εκείνο που πραγματικά την εντυπωσίασε εκείνη την ημέρα ήταν το κελάρι. Ένα τεράστιο κελάρι όπου φυλάσσονταν φιάλες και βαρέλια με κρασιά, ακόμη και από το 19ο αιώνα, που σήμερα πωλούνται έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ σε δημοπρασίες.

Διαβάστε ακόμη: Λίλη Περγαντά: Μια πρωτοπόρος της φυσικής διατροφής

Ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της, τρία χρόνια μετά από την απόκτηση του Margaux, το 1980, θα τη φέρει, σε ηλικία 27 ετών, στο τιμόνι του κτήματος αλλά και όλης της αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Μετζελόπουλος. Μπορεί το κτήμα να ήταν το «πετράδι του στέμματος», όμως ο βασικός όγκος πωλήσεων και κερδών προερχόταν από τη «Félix Potin», μία αλυσίδα 1.600 παντοπωλείων σε όλη τη Γαλλία. «Ήταν μια πρόκληση για εμένα να διαχειριστώ το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων που κληρονόμησα. Δεν μπορούσα να απογοητεύσω κανέναν» και συμπληρώνει: «Ευτυχώς, όσον αφορά στο Château Margaux, υπήρχε τότε μια δυναμική ομάδα, η οποία υποστήριξε την επιχείρηση στο έπακρο».

Μία από τις πρώτες προσλήψεις που έκανε στο Margaux, ήταν αυτή του τότε νεαρού και σχετικά άγνωστου οινολόγου Paul Pontallier, που είχε αποφοιτήσει πρόσφατα από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Οι δυο τους πραγματοποίησαν το όραμα του πατέρα της για τη δημιουργία ενός δεύτερου κελαριού που αποδείχθηκε χρήσιμο, καθώς την δεκαετία του ’80, η εταιρεία άρχισε να ανακτά ξανά τη φήμη της στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: Evangeline Gouletas: Ένας σύγχρονος θρύλος του real estate

Σήμερα η ίδια έχει επικεντρωθεί επιχειρηματικά στο κτήμα, η ανοδική πορεία του οποίου την έχει οδηγήσει στο να διαθέτει μια περιουσία αξίας 600 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει απλή και προσιτή. Κάθε καλοκαίρι θα πάρει τις δύο κόρες και το γιο της για να περάσουν μερικές εβδομάδες διακοπές «στο χωριό του παππού», στην Αιγείρα Αχαΐας, «ήρεμα, οικογενειακά και μακριά από τους τουρίστες» όπως αναφέρει η ίδια. Θα απολαύσει τη ρετσίνα, που είναι το αγαπημένο της ελληνικό κρασί και θα κάνει σχέδια για το μέλλον του Château Margaux. Ένα από αυτά, είναι η διαμόρφωση νέων χώρων στο κεντρικό κτίριο, η πρώτη που γίνεται από το 1810 που κατασκευάστηκε, την οποία έχει αναλάβει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Και καταλήγει λέγοντας: «Μαθαίνεις ότι στη δουλειά μας εξαρτάσαι από τον Θεό και το κλίμα. Εμείς κάνουμε τα ίδια πράγματα στους αμπελώνες κάθε χρόνο, και όμως η ποιότητα δεν είναι ποτέ η ίδια, αυτή είναι η μαγεία».

Φωτογραφίες: ©BACHELET / PARIS MATCH / GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.