Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία: Την παραίτηση του στη διάθεση του CSU έθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ

Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία: Την παραίτηση του στη διάθεση του CSU έθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ
epaselect epa06802486 Minister of Interior, Construction and Homeland Horst Seehofer (L) of the Christian Social Union (CSU) and German Chancellor Angela Merkel (R) of the Christian Democratic Union (CDU) during the beginning of a faction meeting in Berlin, Germany, 12 June 2018. EPA/HAYOUNG JEON

Εφόσον τελικώς ο επικεφαλής του CSU αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση, τότε αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την μεταναστευτική πολιτική, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, δήλωσαν στο AFP πηγές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά την διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ. Ο Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSU, που συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αυτό που αναμένεται είναι η απόφαση για το εάν θα γίνει δεκτή η παραίτησή του.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον Αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.

Εφόσον τελικώς, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) αποχωρήσει από την τριμερή κυβέρνηση και άρει τη στήριξή του προς το πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ, τότε αυτομάτως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απωλέσει την πλειοψηφία στη Bundestag.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των βουλευτών του CDU και του SPD υπολείπεται κατά δύο έδρες της πλειοψηφίας στα έδρανα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα η Bild ανέφερε:

Δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις, φέρεται να είναι ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

O κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της κυρίας Μέρκελ με τους Ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.

Ο κ. Ζεεχόφερ περιέγραψε το σχέδιο της κυρίας Μέρκελ ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση». Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα. «Μπορώ να συζητήσω μαζί της (ενν. την κυρία Μέρκελ) τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις”. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ «εμφανώς ενοχλημένος», δήλωσε: «Πηγαίνω ειδικά για αυτό στο Βερολίνο και η Καγκελάριος μετακινείται κατά 0,0».

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Απέρριψε ωστόσο «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων». Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι επιθυμεί «την συνοχή της Ευρώπης» και υπενθύμισε την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μονομερών ενεργειών. «Για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε η καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ;