Βίντεο της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία έδωσαν οι Ταλιμπάν

Βίντεο της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία έδωσαν οι Ταλιμπάν

Δείτε καρέ-καρέ τη στιγμή της απελευθέρωσης του Μπόου Μπέργκνταλ που παρέμεινε επί πέντε έτη αιχμάλωτος των Ταλιμπάν.

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ένα βίντεο με τη στιγμή της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας.

Ο Μπέργκνταλ -πρόσωπο των ημερών εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την απόφασή του να τον ανταλλάξει με πέντε σημαίνοντα στελέχη των Ταλιμπάν, αλλά και εξαιτίας των καταγγελιών Αμερικανών στρατιωτών πως ο λοχίας λιποτάκτησε- φαίνεται στο βίντεο να κάθεται σε ένα φορτηγάκι, προτού οι Ταλιμπάν, κρατώντας λευκή σημαία, τον συνοδέψουν στο στρατιωτικό ελικόπτερο που έχει μεταβεί στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν για να τον παραλάβει.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία, που αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν το 2009, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο κι έκτοτε ο Μπέργκνταλ βρίσκεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία. Χθες ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να δικαστεί ως λιποτάκτης ο Αμερικανός λοχίας, εφόσον αποδειχθεί πως είχε εγκαταλείψει το πόστο του πριν την απαγωγή του στο Αφγανιστάν το 2009.

Επίσης, ο βουλευτής Μπακ Μακίον και πρόεδρος της επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες ότι κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ να καταθέσει στις 11 Ιουνίου σχετικά με την απελευθέρωση του λοχία.

«Είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο λοχίας Μπέργκνταλ επέστρεψε στην πατρίδα με ασφάλεια. Ωστόσο, έχουμε ευθύνη τόσο απέναντι στον αμερικανικό λαό όσο και απέναντι στους στρατιώτες που εξακολουθούν να κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν, να μάθουμε όλη την αλήθεια για αυτή τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μακίον, Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνιας.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν πέντε χρόνια στο Αφγανιστάν, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που συνήφθη με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη:

Λιποτάκτης ή ήρωας ο λοχίας Μπέργκνταλ;

 Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν