Βυθίζεται στον εμφύλιο η Ουκρανία – Συγκρούσεις με νεκρούς

Βυθίζεται στον εμφύλιο η Ουκρανία – Συγκρούσεις με νεκρούς

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γενεύη για διπλωματική λύση. 

Τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν τη νύχτα εναντίον μονάδας της εθνικής φρουράς στη Μαριούπολη της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας, στην Αζοφική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από 300 άνδρες, απωθήθηκε και οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η εθνική φρουρά, δεν υπέστησαν απώλειες. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 κρατούνται», γράφει ο Αβάκοφ σε μήνυμά του στο Facebook.

Την ώρα που η Ουκρανία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον εμφύλιο πόλεμο, στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί σήμερα τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ύστερα από αρκετές διμερείς συνομιλίες νωρίς σήμερα το πρωί, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον, ο Τζον Κέρι και ο Αντρι Ντεστσίτσα θα συναντηθούν στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος) και στις 15:00 θα μιλήσουν στον Τύπο.

Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου» ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Διαβάστε περισσότερα: 

Σε θέσεις μάχης στην ανατολική Ουκρανία

Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία

Τι δουλειά είχε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA;

«Προχώρα, αν τολμάς, Βλαντίμιρ Πούτιν!»