WSJ: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις φέρνουν οι διαφωνίες των δανειστών

WSJ: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις φέρνουν οι διαφωνίες των δανειστών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν πριν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς την Ελλάδα.

Έγγραφο που έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal καταδεικνύει τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πεντασέλιδο έγγραφο που περιγράφει τα προαπαιτούμενα τα οποία δείχνει να διατεθειμένη να αναλάβει η ελληνική πλευρά, αλλά και τη στάση των πιστωτών απέναντι στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, τα προαπαιτούμενα αποτελούν μία σειρά νόμων που πρέπει να ψηφιστούν από την Ελλάδα πριν μπορέσει να λάβει οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον κάποια από τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν στην Ελλάδα προτού δεχθεί να υποβάλλει τη συμφωνία διάσωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση των εσόδων του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες. Ωστόσο, οι πιστωτές -με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ– εμμένουν στη θέση ότι τα έσοδα θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις συντάξεων.