WSJ: Τα αμερικανικά ομόλογα κερδίζουν από την ελληνική κρίση

WSJ: Τα αμερικανικά ομόλογα κερδίζουν από την ελληνική κρίση
Euro coins are seen in front of a U.S. one dollar banknote displayed in this picture illustration taken in Zenica, March 13, 2015.European shares edged up at the open on Friday, setting up Germany's Dax index for its longest streak of weekly gains since 1998, as traders added to their bets on an economic recovery in Europe. Sectors which are exposed to the domestic economy and the euro, which hit a 12-year low against the dollar this week, led gains. Automakers, travel & leisure and real estate were all up 0.6-0.7 percent at 0813 GMT. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: BUSINESS) - RTR4T6YZ Photo: REUTERS

Στην αβεβαιότητα της Ελλάδας και της ευρωζώνης αλλά και τα κέρδη των ΗΠΑ, αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομόλογων του αμερικανικού Δημοσίου, σπρώχνοντας την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σε χαμηλά επίπεδα τριών εβδομάδων, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε χθες στο 2,135%, το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 4 Μαΐου.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν κολλήσει σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδα και πως μια βασική ανησυχία είναι ότι η χώρα θα μπορούσε πλέον να χρεοκοπήσει, κάτι που θα αυξήσει τον κίνδυνο η χώρα να εξέλθει από την ευρωζώνη.

Η WSJ αναφέρει επίσης ότι η διακήρυξη της Ελλάδας να μην πληρώσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμφωνία, ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές. Μάλιστα, η ανησυχία αυτή μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί και σε άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει η εφημερίδα, κάτι το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει η ΕΚΤ με την επαναγορά ομολόγων από τον Μάρτιο.

Ο Ντέιβιντ Κίμπλ, επικεφαλής της Crédit Agricole στη Νέα Υόρκη σε θέματα στρατηγικής επιτοκίων, σημειώνει ότι και η Ισπανία βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μαζικής πώλησης ομολόγων έπειτα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και την άνοδο της αντιπολίτευσης. «Το ερώτημα είναι ποια χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα εάν βγει από το ευρώ», λέει ο Κιμπλ.

Τα αμερικανικά ομόλογα τροφοδοτούνται και από τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές αμερικανικών εταιρειών, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει στα ομόλογα αμερικανικού Δημοσίου.

Όπως εξηγεί δημοσίευμα της εφημερίδας οι επενδυτές στο χρηματιστήριο ανησυχούν για ένα ευρύ ράλι του δολαρίου, το οποίο βλάπτει τα κέρδη που σημειώνουν πολυεθνικές των ΗΠΑ από τις αγορές του εξωτερικού.