Ξεκινά τις διαδικασίες έκδοσης καλυμμένου πενταετούς ομολόγου η Τράπεζα Πειραιώς

Ξεκινά τις διαδικασίες έκδοσης καλυμμένου πενταετούς ομολόγου η Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα φιλοδοξεί να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

 

Στην τιμολόγηση της έκδοσης πενταετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ στις 250 μονάδες βάσης επιπλέον του 3μηνου Euribor, προχώρησε την Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι το Euribor 3 μηνών διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στο -0,33%.

Η τράπεζα επέλεξε την ιδιωτική τοποθέτηση για το 5ετες καλυμμένο ομόλογό της, αντί της δημόσιας προσφοράς που επέλεξαν οι εγχώριοι ανταγωνιστές της. Μεταξύ των επενδυτών που διέθεσε το ομόλογό της βρίσκονται υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Με βάση τον προγραμματισμό της τράπεζας, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τραπεζίτης που ερωτήθηκε για την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι η Πειραιώς με την επιλογή της ιδιωτικής τοποθέτησης έχασε το «πάρτι» μιας δημόσιας προσφοράς. «Κάθε τράπεζα έχει τη στρατηγική της. Είναι παράξενο που προτίμησε την ιδιωτική τοποθέτηση, ιδίως από τη στιγμή που οι υπερεθνικοί οργανισμοί θα συμμετείχαν και σε μια δημόσια προσφορά».

Όμως η επιλογή της Πειραιώς είχε ένα πλεονέκτημα αποτίμησης, αναφέρει το Reuters. Παρά το γεγονός ότι είναι πενταετής και όχι τριετής έκδοση, δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο. «Είναι η οδός που επέλεξαν, καθώς υπήρχε μεγάλη προσφορά σε ένα spread που ήταν χαρούμενοι να κλείσουν το deal», σημείωσε ο ίδιος τραπεζίτης.