Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί – Απαραίτητοι για να κλείσει η αξιολόγηση

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί – Απαραίτητοι για να κλείσει η αξιολόγηση

Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

H απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για την εκταμίευση της δόσης απαιτεί τη διενέργεια μεγάλου αριθμού πλειστηριασμών στις Τετάρτη 10 και 17 Ιανουαρίου.

Έτσι, με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεκινάει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα».

Ως εκ τούτου την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στη Βουλή με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει περί τα προαπαιτούμενα 

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Οικονομικών στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί και να έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο μέχρι τη συνεδρίαση του EWG.