Ζεεχόφερ για Μέρκελ: «Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα!»

Ζεεχόφερ για Μέρκελ: «Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα!»
epa06802523 (L-R) German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU), Minister of Interior, Construction and Homeland Horst Seehofer of the Christian Social Union (CSU), during the beginning of a faction meeting in Berlin, Germany, 12 June 2018. EPA/HAYOUNG JEON

«Φουντώνει» η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στη Γερμανία.

Το Βερολίνο διαψεύδει την είδηση για ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα το προσφυγικό. Καγκελάριος και υπ. Εσωτερικών εμμένουν στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ζέεχοφερ εξέφρασε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την καγκελάριο. «Δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», φέρεται να είπε σε κλειστό κύκλο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει συνάντηση για το προσφυγικό με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών τη Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και πιθανώς άλλων χωρών. Σκοπός της συνάντησης θα ήταν, σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild, η συζήτηση προτάσεων για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Ενώ διαψεύδει την έκτακτη συνάντηση, ο ίδιος εκπρόσωπος παραδέχεται πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει σχετικές συνομιλίες με μία σειρά κρατών μελών και την Κομισιόν. Δεδομένου ότι η διάσταση απόψεων των Ευρωπαίων στο προσφυγικό εξακολουθεί να είναι μεγάλη, είναι αβέβαιο αν οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Εθνική ή ευρωπαϊκή λύση;

Αβεβαιότητα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια τη Γερμανία. Η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στις αρχές της εβδομάδες πιθανώς να κλιμακωθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ θα παρουσιάσει αύριο στο προεδρείο του κόμματος του στο Μόναχο το σχέδιο του για το προσφυγικό. Αναμένεται ότι η ηγεσία του CSU θα υιοθετήσει την επίμαχη πρόταση του για απαγόρευση της εισόδου στη Γερμανία σε άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Θα κριθεί στη συνεδρίαση του προεδρείου του CSU το μέλλον της κυβέρνησης;

Το μέτρο αυτό απορρίπτεται από την καγκελάριο. Η Άγκελα Μέρκελ δεν το απορρίπτει όμως για λόγους αρχής. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί αλλά όχι μονομερώς. Το ιδανικό θα ήταν για την καγκελάριο να υπάρξει σχετική συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ ή, αν αυτό δεν σταθεί δυνατό, η Γερμανία να έρθει σε διμερή συνεννόηση με τα κράτη στα οποία θα γίνεται η επαναπροώθηση. Γεγονός είναι πάντως πως για τη Γερμανία η εφαρμογή των ρυθμίσεων επαναπροώθησης που προβλέπονται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αιτήσεις επαναπροώθησης της Γερμανίας είτε απορρίπτονται, είτε μένουν αναπάντητες από τις χώρες εισόδου στην ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) θα αποφασίσει σήμερα εάν θα επιμείνει με την πολιτική της επαναπροώθησης προσφύγων από τα σύνορα της Γερμανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να αποφασίσει εάν και με ποιον τρόπο θα εφαρμόσει μία πολιτική που είναι πιθανόν να προκαλέσει ρήξη στην συμμαχία δεκαετιών με την Χριστιναοδημοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

«Σήμερα, στέλνουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Σήμερα θα αποφασίσουμε εάν θα το κάνουμε και, στην συνέχεια, η εφαρμογή εναπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών», είπε ο Μάρκους Ζέντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της προεδρίας της CSU στο Μόναχο.

«Δεν μπορώ άλλο με αυτή τη γυναίκα»

Δύσκολα πάντως μπορεί να εκτιμηθεί αν ο υπουργός Εσωτερικών πράγματι υλοποιήσει την απειλή να εφαρμόσει άμεσα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα αντιδράσει η καγκελάριος και αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει αυτούς τους κλυδωνισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμβιβασμό των αδελφών κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Ζέεχοφερ εξέφρασε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με την καγκελάριο. «Δεν μπορώ άλλο να συνεργαστώ με αυτή τη γυναίκα», φέρεται να είπε σε κλειστό κύκλο.

Τελεσίγραφο στη Μέρκελ αναφορικά με το μεταναστευτικό αναμένεται να δώσει σήμερα το CSU

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σκοπεύει να δώσει τελεσίγραφο σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, κι αν δεν συμφωνήσει η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

«Είναι η ημέρα που κρίνεται η τύχη της Άνγκελα Μέρκελ και της κυβέρνησης», αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Το CSU θέλει να επιβάλει τους όρους του στην εθνική μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του: να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κεντρώα καγκελάριος αρνείται. Φοβάται ότι θα προκαλέσει μόνο χάος και θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο.

Όμως το CSU, που προετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, δεν έχει υπομονή. Κατηγορεί τη Μέρκελ και το CDU για χαλαρότητα.

Το προεδρείο του CSU συναντάται σήμερα το πρωί στο Μόναχο με στόχο να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, να παρακάμψει τη Μέρκελ και να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα μέσω διατάγματος.

Αν το κάνει, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν σε εκλογές.

Όμως πλέον ο Ζέεχοφερ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ώστε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Αν δεν το κάνει, θα ξεσπάσει κρίση.

«Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα FAZ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου χθες ο Ζέεχοφερ είχε διαβεβαιώσει ότι «κανείς στο CSU δεν θέλει να ρίξει την καγκελάριο ή την κυβέρνηση».

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο Τρίτη θα συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο Aquarius.

Εξάλλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν το τέλος του μήνα.

Η Άγγελα Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις.