H Goody’s των πέντε Ηπείρων: Όλα έτοιμα για το πρώτο κατάστημα στην Αυστραλία

H Goody’s των πέντε Ηπείρων: Όλα έτοιμα για το πρώτο κατάστημα στην Αυστραλία

Ο Θανάσης Παπανικολάου μιλά στο Fortune για το νέο μοντέλο λειτουργίας των Goody’s – Everest, αλλά και για τις αλλαγές στον κλάδο της εστίασης.

Είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος όμιλος στον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα και κάθε του κίνηση σηματοδοτεί και μια νέα τάση, που οι μικρότεροι καλούνται να ακολουθήσουν. Το πιο εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο εταιρικό σχήμα δεν είναι τόσο το μέγεθός του (5.000 εργαζόμενοι και 300.000 καταναλωτές ημερησίως), αλλά το γεγονός ότι ήταν απόρροια της συγχώνευσης δύο αντίπαλων, μέχρι πρότινος εταιρειών, με 40 και 50 χρόνια ιστορίας έκαστη και εντελώς διαφορετική διαδρομή. Η παράλληλη πορεία της Goody’s Α.Ε. και των Everest A.E. έγινε από το 2007 ενιαία με τη διοίκηση να δηλώνει ικανοποιημένη από την στρατηγικής σημασίας επιχειρηματική κίνηση.  Και ενώ τα Goody’s ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Θεσσαλονίκη και το όνομά τους έγινε γρήγορα συνώνυμο της καινοτομίας, αφού διέθεταν ένα concept service καλύτερο από αυτό που επικρατούσε στο fast food, τα Everest είχαν επιλέξει ευθύς εξαρχής τα καλύτερα σημεία πώλησης στην Αθήνα, και εν συνεχεία εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη χώρα κατακτώντας τη φήμη του ποιοτικού σάντουιτς και καφέ.

Όπως αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Goody’s – Everest, Θανάσης Παπανικολάου, ήδη από το 2007, όταν ακόμα η κρίση δεν είχε δείξει τα «δόντια» της σε διεθνές επίπεδο, η διοίκηση της Goody’s έβλεπε την ανάγκη για οικονομίες κλίμακας.
«Μέχρι και το 2010 ο κλάδος της εστίασης κατέγραφε άνοδο, ενώ υπήρχε παράλληλα η άνθιση των mall και του real estate. Η διοικητική ενοποίηση και η συνέργια μεταξύ δύο ανταγωνιστριών εταιρειών, που ένωσαν τα δυνατά τους σημεία και άλλαξαν τη στρατηγική τους, ήρθε το 2011.Σε μια περίοδο δύσκολη ο όμιλος κατάφερε, όχι μόνο να διατηρήσει τα κεκτημένα του αλλά και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς».

Ήταν η περίοδος που η διοίκηση των γνωστών σημάτων άρχισε να «λοξοκοιτάει», όπως μας λέει ο κ. Παπανικολάου, το εξωτερικό και να μελετάει προσεκτικά αγορές εκτός Ελλάδος για συνεργασίες στη λογική του master franchise. Η εταιρεία μπήκε οργανωμένα στην περιοχή των Βαλκανίων , απορρίπτοντας τις ώριμες αγορές, καθώς σε μικρότερου μεγέθους αγορές οι μεγάλες αλυσίδες fast food στον κλάδο της εστίασης που παγκοσμίως θεωρούνται leader, όπως η Mc Donald’s, δεν είχαν την ίδια τύχη και αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

«Υπάρχει δυσκολία να πετύχουμε στις ώριμες αγορές και επιλέγουμε περιφερειακές αγορές που εμφανίζουν περιθώρια ανάπτυξης και στις οποίες μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι».

Αυστραλία και Κίνα οι επόμενοι σταθμοί των Goody’s – Everest

Μέσα στον Δεκέμβρη αναμένεται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα Goody’s Burger House στη Μελβούρνη, με το δεύτερο να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το Μάρτιο. Σε ότι αφορά την Κίνα, ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει πως έχει υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση καθώς βρίσκονται σε μια διαδικασία κατοχύρωσης των σημάτων, η οποία είναι χρονοβόρα. Παράλληλα, η διοίκηση των Goody’s – Everest βρίσκεται σε συζητήσεις με εν δυνάμει συνεργάτες σε Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Τα προϊόντα μας αρέσουν και αυτό αποτελεί σημαντικό όπλο που πείθει όσους εκφράζουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας. Ο όμιλος εμφανίζει δυναμική και η ελληνικότητά του δεν στάθηκε εμπόδιο αποτρέποντας συμφωνίες ή επενδύσεις. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας μας και στην Κύπρο με όλα μας τα σήματα, αλλά και σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου με σήμα FLOCAFE Espresso Room, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη».

Ο ίδιος προσθέτει πως η είσοδος στις ξένες αγορές δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και αγοράς. Η προέλευση του σήματος, δεδομένου του ηλικιακού γκρουπ, στο οποίο απευθύνεται ο Όμιλος, δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Αυτό το οποίο προέχει είναι η σχέση ποιότητας – τιμής, που στην περίπτωση των σημάτων μας, είναι ικανοποιητική.

«Case study» η περίπτωση των Mc Donald’s στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πάντως case study για την περίπτωση των Mc Donald’s, καθώς ήταν από τις ελάχιστες αγορές που δεν επέτρεψαν την ευδοκίμηση ενός τόσο ισχυρού brand. Ο λόγος είναι η ιδιαιτερότητα της ελληνικής κουζίνας, ο τρόπος που μεγάλωσε η ελληνική οικογένεια και απαντά, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στο όνομα σουβλάκι. «Αν εταιρείες τύπου Mc Donald’s ή Wendy’s δεν πέτυχαν στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις της ελληνικής κουζίνας απέχουν πολύ από τις δικές τους. Ο μουσακάς είναι πιο κοντά στο σουβλάκι, παρά στο burger των Mc Donald’s. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου το πεδίο δόξης είναι περιορισμένο».

Από το fast food στο fast casual

Στους 300.000 ανέρχεται ο αριθμός των καταναλωτών που εμπιστεύονται καθημερινά για την σίτισή τους τα Goody’s – Everest, σε μια εποχή οπού το fast food έχει μετατραπεί σε fast casual. «Τα επόμενα χρόνια θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα τεχνολογία και στο customer experience, επικεντρώνοντας στον κάθε πελάτη ξεχωριστά ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επάγγελμά του».

Θέλοντας μάλιστα να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό το περιβάλλον, κυρίως για τους νέους που επισκέπτονται τα καταστήματα, από το 2014 η εταιρεία προέβη σε ανακαίνιση όλων των καταστημάτων που φέρουν τη σφραγίδα των Goody’s – Everest και των Goody’s Burger House, μια επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. « Ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε i-pad στα καταστήματά μας και υιοθετήσαμε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσεγγίζουμε τον καταναλωτή όπου και αν βρίσκεται. Δίνουμε το παρόν σε συνέδρια και ταξιδεύουμε αρκετά στο εξωτερικό για να πάρουμε ιδέες και να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από τους νέους ανθρώπους και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες μας, εάν θέλουμε να είμαστε εντός αγοράς».

Το ¼ της τιμής των προϊόντων είναι φόρος

Από τις αρχές της κρίσης η πτώση στον κλάδο της εστίασης έχει διαμορφωθεί στο 35% – 40%, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουν τους τζίρους σε βιώσιμα επίπεδα. «Η περεταίρω αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο παράλογο, από τη στιγμή που το ¼ του προϊόντος είναι φόρος. Επίσης, σκεφτείτε πως το 56% των πελατών μας είναι άνεργοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν υπερφορολογημένα προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζεται έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όταν στις γειτονικές χώρες ο ΦΠΑ δεν ξεπερνά το 10%».

Το γεγονός πάντως ότι οι τιμές στα περισσότερα σήματα του ομίλου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, δεν άφησε πολλά περιθώρια, και οδήγησε σε μερική απορρόφηση του ΦΠΑ μόνο από ορισμένες εταιρείες, με τον κ. Παπανικολάου να ζητά την επαναφορά του από το 23% στο 13%. «Το 23% αποτελεί κίνητρο για την φοροδιαφυγή. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά και δεν αποδίδουν όπως θα όφειλαν το ΦΠΑ στο κράτος».

Εμμένοντας στο θέμα της παραβατικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζει πως βασική θέση του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), στον οποίο είναι επικεφαλής, είναι η άμεση τοποθέτηση μηχανημάτων για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

«Κάποιος πρέπει να τολμήσει να εξυγιάνει επιτέλους την αγορά. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή στην ατιμωρησία. Ούτε όμως τα capital controls ήταν λύση. Πρέπει να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν γιατί είναι καταστροφικά για τις επιχειρήσεις. Τον Ιούλιο οι πωλήσεις στα καταστήματά μας έπεσαν κατά 30%. Τον Σεπτέμβριο υπήρξε μια διόρθωση και τώρα η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 10% – 20%».

Όσο για την έλλειψη ρευστότητας από τον τραπεζικό μηχανισμό και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στις επιχειρήσεις, ο κ. Παπανικολάου προτείνει ως λύση τη στροφή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τα ως κινητήριο μοχλό για τον εκσυγχρονισμό των εταιρειών και χρήσιμο εργαλείο, ιδίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στην επώνυμη εστίαση.

Σχολιάζοντας τις επιχειρηματικές κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα της κρίσης και αφορούν στο άνοιγμα μόνο καφετεριών και σουβλατζίδικων, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Goody’s – Everest, παίρνει θέση και υπογραμμίζει πως η όποια ανάπτυξη καταγράφεται στον κλάδο του καφέ είναι άναρχη. «Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια του Έλληνα που έχει απολυθεί από τη δουλειά του και δεν έχει τι να κάνει. Χωρίς γνώση ανοίγουν καταστήματα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσουν. Η ανάπτυξη έχει κοντά ποδάρια, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Εντός των οικονομικών στόχων το 2015

Παρά τις αναταραχές που προκάλεσαν στην αγορά η πολιτική αστάθεια και τα capital controls, το 2015 θα κλείσει για την Goody’s – Everest εντός των οικονομικών στόχων που είχε θέσει η διοίκηση. «Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρήσει ομαλά, λειτουργήσουν τα ΕΣΠΑ, περιοριστούν τα ποσοστά ανεργίας και προχωρήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις, είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση στην αγορά θα ομαλοποιηθεί. Άλλωστε είναι θετικά και τα μηνύματα που δεχόμαστε από τον κλάδο του τουρισμού, με τον οποίο η εστίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Πρέπει να ζουν οι τοπικές κοινωνίες και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση all inclusive πολιτικών. Η τουριστική ανάπτυξη θα έρθει από την Περιφέρεια και τα νησιά και όχι μόνο από τις μεγάλες πόλεις».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς συνίσταται στο ότι υπάρχει υπερπληθώρα επιχειρήσεων που λειτουργούν μεμονωμένα και θα αναγκαστούν να ενωθούν με μεγαλύτερα σχήματα εάν θέλουν να επιβιώσουν, σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. «Εκτιμώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε αρκετές συγχωνεύσεις και εξαγορές, διότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη και εξυγίανση.

Το 30% στην αγορά της επώνυμης εστίασης αντιπροσωπεύεται από 20 μεγάλους παίχτες, αριθμός ο οποίος θα συρρικνωθεί κι άλλο. Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν πρέπει να διώξεις ανθρώπους που δύσκολα θα καταφέρουν να βρουν δουλειά σε ένα τόσο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον. Το μόνο παρήγορο, εάν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι τέτοιες κινήσεις συμβάλουν στην «υγεία» των επιχειρήσεων και στην διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Η συμβουλή που δίνει στους νέους είναι να τολμήσουν και να μην φοβηθούν να βρεθούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που τους είναι άγνωστο. «Το μυστικό είναι να έχει διάθεση να μάθει και να μην βιαστεί για τα επόμενα βήματά του. Όχι ελλιπείς γνώσεις. Πριν κάνει το πρώτο άλμα είναι απαραίτητο να πατήσει γερά στα πόδια του και να πιστέψει στον εαυτό του. Οι ελλιπείς γνώσεις επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην όποια εξέλιξη. Οι σπουδές ανοίγουν το μυαλό και η μόρφωση είναι απαραίτητη στις μέρες μας, όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Φυσικά εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός νέου ανθρώπου παίζουν το DNA και το ταλέντο του».

Η Goody’s – Everest ακολουθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται δείχνει το «ανθρώπινο πρόσωπό» της σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μέσα από την πρωτοβουλία «ArGOODaki» έχει διαθέσει, από το 2002 μέχρι και σήμερα, πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχιας σε ακριτικά νησιά.