Γιατί αξίζει να περιμένετε για ένα ποδήλατο;

Γιατί αξίζει να περιμένετε για ένα ποδήλατο;

Η εταιρεία που κατασκευάζει το Sondors Ebike έχει αρχίσει επιτέλους την αποστολή των ηλεκτρικών ποδηλάτων στους υποστηρικτές της από το Indiegogo.

του Ρικ Μπρόιντα

Η διαφημιστική εκστρατεία της Sondors, χρηματοδοτούμενη από το Indiegogo, αφορούσε την προσφορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου, στη φαινομενικά απίθανη τιμή των 500 δολαρίων. Πολλά, αν όχι τα περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα, πωλούνται έναντι 2.500 δολαρίων και παραπάνω.

Αυτό το ‘Tesla e-bike’, όπως το αποκαλούσε η Sondors κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ταξιδεύει μέχρι και 50 μίλια με μια φόρτιση, σε άμμο αλλά και στο χιόνι, με μέγιστη ταχύτητα 20 μίλια ανά ώρα.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις μέσω του Indiegogo αλλά, μέχρι πολύ πρόσφατα, η γκρίνια και τα ερωτήματα παρέμεναν. Οι υποστηρικτές θα παραλάμβαναν τελικά τα ποδήλατά τους; Και τα ποδήλατα θα ήταν καλά;

Μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαπιστώσω πριν από δύο εβδομάδες, όταν παρέλαβα το Sondors Ebike με μαύρο σκελετό και μαύρα λάστιχα – περίπου με ένα μήνα καθυστέρηση – σε ένα μεγάλο, βαρύ κουτί.

Ποτέ δεν είχα συναρμολογήσει ποδήλατο στο παρελθόν, ούτε είχα καν αγγίξει ηλεκτρικό ποδήλατο, έτσι μπήκα στον πειρασμό να ζητήσω τη βοήθεια του τοπικού ποδηλατάδικου. Αλλά τα ενθουσιώδη μέλη της ομάδας Ιδιοκτητών Ποδηλάτων Sondors στο Facebook με ενθάρρυναν να κάνω τη δουλειά ο ίδιος, και 45 λεπτά αργότερα (με λίγη βοήθεια από την ίδια ομάδα), είχα ένα πλήρως συναρμολογημένο ποδήλατο. Στη συνέχεια, μετά από μια φαινομενικά ατελείωτη αναμονή 3,5 ωρών για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας, ανέβηκα στη σέλα και έδωσα γκάζι.

Έμαθα να κάνω ποδήλατο σε ηλικία 4 ετών, αλλά ποτέ δεν έχω βιώσει τόσο μεγάλη χαρά καβαλώντας ένα, όπως έκανα κατά τη διάρκεια της πρώτης μου βόλτας γύρω από το τετράγωνο. Πάρτε τη διασκέδαση ενός ποδηλάτου και προσθέστε έναν κινητήρα. Ένα σχεδόν αθόρυβο μοτέρ, το οποίο προσφέρει επιτάχυνση μέχρι τα 20 μίλια την ώρα. Το ποδήλατο είναι πολύ γρήγορο. Για να πιάσει κανείς τα 20 μίλια/ώρα σε ένα κανονικό ποδήλατο, θα πρέπει να κάνει εξοντωτικά γρήγορο πεντάλ δίχως διακοπή. Στο ηλεκτρικό ποδήλατο, είναι εύκολο.

Στις επόμενες βόλτες συνειδητοποίησα ότι αν έκανα σταθερά πεντάλ, μπορούσα να καλύψω ένα μίλι σε σχεδόν τέσσερα λεπτά. Φυσικά, αυτό σε μια επίπεδη επιφάνεια. Όσο πιο απότομη είναι η κλίση, τόσο λιγότερο βοήθεια έχεις από το μοτέρ των 350 watt του ποδηλάτου. Όσον αφορά τη συνολική ακτίνα αυτονομίας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω των διακυμάνσεων στην ταχύτητα, το βάρος του αναβάτη, τη βοήθεια του πεντάλ και άλλων παραγόντων. Δεν ήμουν σε θέση να κάνω αναλυτική δοκιμή, αλλά μετά από δύο διαδρομές και μια διαδρομή 12 μιλίων μέχρι το αγρόκτημα, οι τρεις μετρητές LED του ποδηλάτου ήταν στο κίτρινο – που σημαίνει ότι η μπαταρία ήταν κάπου στη μέση.

Αν και πλέον χάσατε την ευκαιρία να αποκτήσετε το ποδήλατο έναντι 500 ευρώ, η Sondors υπόσχεται σήμερα μια τιμή «κάτω από 650 δολάρια» για την επόμενη παρτίδα παραγωγής. Αν θέλετε ένα, ωστόσο, θα πρέπει να μπείτε σε λίστα αναμονής.

Είμαι χαρούμενος (και ανακουφισμένος) να πω ότι το Sondors Ebike άξιζε απολύτως την αναμονή για την παραλαβή του.