Κανένα νέο από το ΔΝΤ πριν τον Μάιο

Κανένα νέο από το ΔΝΤ πριν τον Μάιο

Καμία ένδειξη για το ύψος της δόσης και το εάν η προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Ελλάδα θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε σήμερα πως το ζήτημα της έγκρισης της επόμενης δόσης του Ταμείου προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο.

Σε ερώτηση αν η συνεδρίαση θα είναι πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, επανέλαβε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερη, ο Μάρεϊ απάντησε: «Δεν μπορώ να πω πόση ακριβώς θα είναι η δόση. Μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μεγαλύτερη». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει «αναπροσαρμογή» των εκταμιεύσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος διήρκησε για «μεγάλο διάστημα».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για «επαρκή χρηματοδότηση» του προγράμματος για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει τη δόση υποθέτει ότι θα έχουν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ως προς τις εκτιμήσεις της τρόικας σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Μάρεϊ απάντησε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε σχετική αναφορά στην πρόσφατη κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επαναλαμβάνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται στην πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος και πως από τις πρώτες εκτιμήσεις αποδεικνύεται ότι η επιδίωξη για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

Τέλος, σε ερώτηση αν το ΔΝΤ διεκδικεί «ειδικό ρόλο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Μάρεϊ δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις εν εξελίξει προσπάθειες στην Ευρώπη όσον αφορά τα stress test των τραπεζών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου «κυριάρχησε» το θέμα της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ουκρανία. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση γύρω από πληροφορίες ότι στο ουκρανικό οικονομικό πρόγραμμα θα έχει ρόλο ο Πολ Τόμσεν, εξέφρασε άγνοια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ουκρανία: Και επίσημα στις «δαγκάνες» του ΔΝΤ

Σαμαράς: Νέα εποχή για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία με την τρόικα

«Με κλίμακα ισοδυναμίας» το κοινωνικό μέρισμα