Π. Θεοδώρου (Eurobank): Έχουμε δημιουργήσει επιχειρηματικά οικοσυστήματα ανά κλάδο

Π. Θεοδώρου (Eurobank): Έχουμε δημιουργήσει επιχειρηματικά οικοσυστήματα ανά κλάδο
Δέσμη εργαλείων για εταιρείες με ή χωρίς e-shop και καθοδήγηση από το business plan μέχρι τις λύσεις εισπράξεων, το digital marketing, τη διαχείριση των logistics και το last mile.

Εργαλεία για την μακροπρόθεσμη στρατηγική δραστηριοποίησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και λύσεις που διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς e-shop να κάνουν άμεσα ηλεκτρονικές πωλήσεις προσφέρει η Eurobank.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Fortune Greece o Πάνος Θεοδώρου, Διευθυντής Τομέα Στρατηγικής & Ανάπτυξης Small Business Banking της Eurobank, η τράπεζα έχει δημιουργήσει επιχειρηματικά οικοσυστήματα ανά κλάδο. Εξηγεί ότι με τις λύσεις που έχουν αναπτυχθεί εξασφαλίζονται προνομιακές συμφωνίες για τους πελάτες της τράπεζας με εξειδικευμένες εταιρείες και καλύπτονται όλες οι ανάγκες, από την καθοδήγηση, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και την πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για όσες εταιρείες κάνουν τα πρώτα βήματα, μέχρι εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, τη διαχείριση του κινδύνου cybersecurity και το digital marketing για όσες εταιρείες έχουν οργανωμένη παρουσία στο online κανάλι.

Συμπληρωματικά, λύσεις όπως το Payment Link για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop, οι online λύσεις εισπράξεων μέσω e-POS, οι υπηρεσίες PayGate και Iris payment επιφέρουν σημαντικές αλλαγές που διευκολύνουν τον τρόπο εισπράξεων και πληρωμών των επιχειρήσεων. Ο κ. Θεοδώρου τονίζει ότι με τη χρήση των εργαλείων οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που θα διατεθούν στο επόμενο διάστημα, όπως το πρόγραμμα «e-λιανικό» αλλά και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένονται.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Πάνο Θεοδώρου, Διευθυντή Τομέα Στρατηγικής & Ανάπτυξης Small Business Banking της Eurobank.

Καθώς η οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία αυξάνει την πίεση στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρομεσαίες να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, γεννάται το ερώτημα πώς μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την παρουσία τους στο online κανάλι και ποια εργαλεία θα τις βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Εδώ κάποιος, πρέπει να δει δύο διαστάσεις: τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη. Βραχυπρόθεσμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια των lock-down, πραγματοποιώντας online πωλήσεις ακόμη και χωρίς να διαθέτουν e-shop. Η Eurobank μέσω της λύσης «Payment Link» δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν πωλήσεις, ακόμη και χωρίς e-shop.

Παράλληλα όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να σχεδιάσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δραστηριοποίησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που απαιτεί προσεκτική μελέτη και οργάνωση, καθώς επηρεάζει το σύνολο των λειτουργιών της επιχείρησης.

Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζονται ένα αξιόπιστο συνεργάτη που θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν το δικό τους Business Plan, ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό e-shop με πολυκαναλική παρουσία και ισχυρή υποστήριξη από digital marketing, αξιόπιστες λύσεις εισπράξεων και αποτελεσματική διαχείριση των logistics και του λεγόμενου last mile, των ταχυμεταφορών.

Όλες αυτές οι λύσεις προσφέρονται μέσω της δέσμης που έχουμε αναπτύξει, του e-commerce solutions, σε συνεργασία με τρίτες εταιρίες που διαθέτουν εξειδίκευση στο χώρο και εμπειρία.

Η Eurobank έχει αναπτύξει ένα φάσμα υπηρεσιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο κι αυτό σημαίνει ότι έχει μελετήσει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ένας επιχειρηματίας αυτής της αγοράς. Μπορείτε να απαριθμήσετε 3-4 από τις βασικότερες και να παρουσιάσετε κάποια ποσοτικά/ποιοτικά στοιχεία για την πελατειακή βάση, στην οποία απευθύνεστε;

Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται στο ψηφιακό τους ταξίδι, διακρίνουμε τις επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες, με την καθεμία να χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ανάγκες:

Αυτές που είναι ήδη ενεργές με ένα e-shop και οι ανάγκες τους επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της απόδοσης του ηλεκτρονικού τους καταστήματος, τη διαχείριση του κινδύνου Cybersecurity και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Αντίστοιχα, από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, χρειάζονται καθοδήγηση από το πρώτο βήμα, μέσα από εκπαίδευση και συμβουλευτική, καθώς και πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες και τη διασφάλιση ανταγωνιστικής τιμολόγησης σε όλα τα στάδια.

Υπάρχουν συμπληρωματικά τραπεζικά προϊόντα που ενισχύουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για το λιανεμπόριο και ποια είναι αυτά;

Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών επιφέρει σημαντικές αλλαγές που διευκολύνουν τον τρόπο εισπράξεων και πληρωμών μιας επιχείρησης. Ενδεικτικά να αναφέρω το Payment Link για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop, τις online λύσεις εισπράξεων μέσω e-POS, τις υπηρεσίες PayGate και Iris payment.

Παράλληλα, τα φυσικά τερματικά αποδοχής καρτών αποκτούν και νέες δυνατότητες με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Android.

Στο digital marketing, που είναι ένας άλλος συμπληρωματικός τομέας, πώς μπορείτε να συνεισφέρετε;

Το digital marketing αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της επιτυχίας ενός e-shop, τόσο ως προς την γενικότερη στρατηγική, όσο και ως προς την υλοποίησή της, διότι φέρνει τους πελάτες στην επιχείρηση, με στόχο, κάθε ευρώ που επενδύεται να μετατρέπεται σε έσοδο.

Για υποστήριξη μέσω Digital Marketing συνεργαζόμαστε με το Vrisko, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα, η οποία είναι Google trusted partner, με εξειδίκευση στην εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι πελάτες μας που εντάσσονται στο πρόγραμμα και συνεργάζονται με το Vrisko έχουν έκπτωση στην αμοιβή της εταιρείας για τις ενέργειες που θα υλοποιήσουν.

Σε επίπεδο συμβουλευτικής υποστήριξης, έχετε συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας ενός e-shop;

Σε επίπεδο συμβουλευτικής υποστήριξης έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με την Convert Group, τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη εταιρεία στο χώρο της συμβουλευτικής e-commerce, με παρουσία σε 13 χώρες. Μάλιστα, πρόσφατα το συμβουλευτικό κομμάτι εξαγοράστηκε από την Εrnst & Υoung. Οι πελάτες μας που θα συνεργαστούν μαζί τους, απολαμβάνουν εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 60%, στο κόστος των υπηρεσιών που θα χρεώνονταν εάν απευθύνονταν μεμονωμένα στην εταιρεία, εκτός δηλαδή του πλαισίου του Προγράμματος Business Banking e-Ccommerce solutions.

Με την Convert Group συνεργαζόμαστε και σε επίπεδο εκπαίδευσης μέσω του Digital Academy for Business, με τη διοργάνωση δωρεάν webinars, που δίνουν τη δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να πάρουν τις πρώτες κατευθύνσεις για τη δημιουργία του e-shop τους.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς δείχνουν σημαντικά περιθώρια μεγέθυνσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με βάση τα δικά σας στοιχεία, πώς προβλέπετε να εξελιχθεί η αγορά; Προβλέπετε είσοδο νέων επενδυτών και ποιοι είναι οι επιταχυντές αυτής της ψηφιακής μετάβασης;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του GRECA, του θεσμικού οργάνου του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε συνεργασία με το Skroutz και το Bestprice.gr, βλέπουμε τα εξής για την αγορά:

Ήδη από τις αρχές του 2020, το ηλεκτρονικό εμπόριο έδειχνε ανοδική τάση της τάξης του 30%. Η άνοδος αυτή ενισχύθηκε και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown έφτασε το 171%! Είναι ενδεικτικό, της δυναμικής της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου, πως μεγάλο μέρος της ανόδου διατηρήθηκε και μετά από το άνοιγμα των καταστημάτων την άνοιξη.

Μια κρίσιμη ημερομηνία ήταν το λεγόμενο Black Week 21-27/11, που τέσταρε, τόσο την ετοιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και τη διάθεση των καταναλωτών για αγορές. Το τελευταίο Black Week ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας άνοδο 154,9% στις πωλήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και 73,5% μεγαλύτερο τζίρο από την αντίστοιχη περσινή.

Το δεύτερο lock down φαίνεται ότι βρήκε και τον επιχειρηματικό κόσμο πιο προετοιμασμένο, έχοντας επενδύσει σε αποθέματα και στις ταχυμεταφορές. Ωστόσο, η εκρηκτική ζήτηση της Black Week, ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 2 ή 3 φορές.

Σίγουρα με τη λήξη των μέτρων, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η πορεία θα συνεχίσει να είναι μεν ανοδική αλλά με μικρότερη ένταση. Σε κάθε σενάριο όμως είναι δεδομένο πως το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει. Η τάση ήταν εκεί και πριν την πανδημία, αλλά η κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τις τάσεις, μεγάλη βαρύτητα αποκτά το λεγόμενο last mile, η εκτέλεση της παραγγελίας, καθώς και νέες μορφές e-commerce, όπως το q-commerce, η ανάληψη υπηρεσιών e-commerce από έναν φορέα, για δίκτυα μικρών επιχειρήσεων τοπικής εμβέλειας.

Εν τέλει είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά sites συγκριτικά με τα ξένα; Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η στρατηγική των επιχειρηματιών στο μέλλον;

Στην ελληνική αγορά παρατηρούμε δύο τάσεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους:

Υπάρχουν, από τη μια πλευρά, επιχειρήσεις ενεργές στο e-commerce που έχουν επενδύσει χρόνια σε τεχνολογία και υποδομές με καθιερωμένη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος. Από την άλλη, έχουμε χιλιάδες πολύ μικρές, ατομικές και οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να γίνουν ψηφιακά ανταγωνιστικές, χωρίς όμως να διαθέτουν επαρκή «εργαλεία» και τεχνογνωσία.

Η λύση που προσφέρουμε, ως Eurobank, έρχεται να βοηθήσει και τις δύο κατηγορίες. Ιδιαίτερα εκείνες που δεν διαθέτουν επαρκή «εργαλεία» και τεχνογνωσία, θα πρέπει να βάλουν ψηλά στις προτεραιότητές τους την ψηφιακή μετάβαση αξιοποιώντας τα κεφάλαια που θα διατεθούν στο επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από το πρόγραμμα «e-λιανικό» που προκηρύχθηκε πρόσφατα, αλλά και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένονται.

Πώς αλλάζει η τεχνολογία τη σύγχρονη τραπεζική και τον στρατηγικό ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην νέα εποχή; 

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, μεταβάλλεται και ο ρόλος της τράπεζας. Στη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από υποστήριξη που υπερβαίνει τις τραπεζικές υπηρεσίες. Στην Eurobank, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δημιουργήσει επιχειρηματικά οικοσυστήματα ανά κλάδο, μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να αυξήσουν τις εργασίες τους και να καλύψουν ανάγκες τους πέρα από τα στενά τραπεζικά πλαίσια. Ήρθαμε σε επαφή με επιχειρήσεις-πελάτες μας, που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, και, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα, πέτυχαμε προνομιακούς όρους στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που χρειάζεται ο κάθε κλάδος, ώστε να έχουν όλες οι επιχειρήσεις πελάτες μας πρόσβαση σε αυτές, με όρους που δεν θα απολαμβάναν αν πήγαιναν μεμονωμένα.

Έχουμε αναπτύξει με επιτυχία οικοσυστήματα για τον κλάδο του Τουρισμού με το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, τη Μεταποίηση με το πρόγραμμα Business Banking Μεταποίηση, το εμπόριο με το Business Banking e-Commerce solutions.