Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών – Ζητούν εξαίρεση οι στρατιωτικοί

Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών – Ζητούν εξαίρεση οι στρατιωτικοί
Ï íÝïò õöõðïõñãüò ðáñÜ ôù Ðñùèõðïõñãþ êáé êõâåñíçôéêüò åêðñüóùðïò ÃéÜííçò Ïéêïíüìïõ óôç óçìåñéíÞ åíçìÝñùóç ôùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí êáé ôùí áíôáðïêñéôþí îÝíïõ ôýðïõ, óôç ÃåíéêÞ Ãñáììáôåßá Åðéêïéíùíßáò êáé ÅíçìÝñùóçò ÄåõôÝñá 23 Áõãïýóôïõ 2021. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν αυτών, που έχουν ήδη ανακοινωθεί άφησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η επέκταση αφορά στους ενστόλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».

«Θα ήταν τεράστιο λάθος να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών»

“Δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ζητούν εξαίρεση οι στρατιωτικοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφό της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητά να μεσολαβήσει, ώστε «να τροποποιηθούν τα διαλαμβανόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της εξαίρεσης από αυτόν των στρατιωτικών που υπηρετούν στις διάφορες μονάδες Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, αφενός γιατί μέχρι τώρα οτιδήποτε αφορούσε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειριζόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (ΕΔ) και αφετέρου, δίδοντας τη δυνατότητα σε όσες/όσους στρατιωτικούς δεν επιθυμούν -για τους δικούς τους λόγους- να εμβολιαστούν κατά το τρέχον διάστημα κατά της COVD-19, να εξαιρεθούν του διαφαινόμενου μέτρου της αργίας/διαθεσιμότητας, αφού ο όρος απόλυση δεν υπάρχει για τα εν ενεργεία στελέχη.

Δηλώνουμε υπέρμαχοι του εθελοντικού εμβολιασμού. Δηλώνουμε υποστηρικτές της εκστρατείας ενημέρωσης των συναδέλφων μας για τα οφέλη του εμβολιασμού, αρκεί αυτή να επιτευχθεί πάνω σε αντικειμενική, ψύχραιμη και επιστημονική βάση και όχι μέσα από τρομολαγνικές πρακτικές που παρακολουθούμε καθημερινά από τις οθόνες των τηλεοράσεων, εμπεριέχουσες αναληθή ή μη επιστημονικά στοιχεία», καταλήγει στο έγγραφο της.