Π. Κόκκαλης: Πώς θα γίνει ο Πειραιάς «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Π. Κόκκαλης: Πώς θα γίνει ο Πειραιάς «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αναλύει στο FortuneGreece το πλάνο που θα καταστήσει τον Πειραιά παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιας ανάπτυξης.

Συνέντευξη στον Τάσο Ζάχο

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, που θα αναλάβουν διευρυμένες αρμοδιότητες, ακολουθώντας την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγχρονη πόλη του 21ου αιώνα. Άλλωστε, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να κάνουμε πολύ περισσότερο με ανταγωνισμό πόλεων και περιφερειών για επισκέπτες και κατοίκους, προϊόντα και υπηρεσίες, παρά με ανταγωνισμό κρατών.

Αναμφίβολα μια από τις περιπτώσεις που «τραβούν» τα φώτα της δημοσιότητας είναι ο δήμος του Πειραιά, όχι μόνο για τη διαχρονική του σημασία, αλλά και για το αμφίρροπο του αποτελέσματος που προκαλεί η κάθοδος ενός διαφορετικού εκλογικού συνδυασμού τουλάχιστον σε επίπεδο σύνθεσης, αυτού του Γιάννη Μώραλη.

Συναντήσαμε τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Πέτρο Κόκκαλη, στα γραφεία του στην Ακτή Μιαούλη. Με σημαντική πείρα στον ιδιωτικό τομέα (πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού ΑΙΤ, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Οργάνωσης ΓΗ, που προσφέρει μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη), μας μίλησε για την απόφασή του να κατέβει στον «στίβο» των δημοτικών εκλογών, για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις «μεγάλες δυνατότητες» του Πειραιά, που έχει «μείνει στάσιμος», αλλά και για το σχέδιο μετατροπής του σε «παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιας ανάπτυξης και καινοτομίας».

1) Συμμετέχετε στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη. Πώς προέκυψε αυτή η συμμετοχή και πόσο αισιόδοξος είστε για το εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Είμαι πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, και αυτό γιατί κάθε μέρα που περνά βλέπω ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος στον Πειραιά αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ξεκολλήσει η πόλη από τη στασιμότητα στην οποία έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να μπορώ να προκαταβάλω κάποιο αποτέλεσμα, βλέπω ότι το δικό μας μήνυμα αλλαγής βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση.

2) Ο συνδυασμός σας κατηγορεί τον νυν δήμαρχο ότι διοικεί τον Πειραιά σαν κωμόπολη. Τι καταλογίζετε στον κ. Μιχαλολιάκο;
Μια, δυστυχώς, επιτυχημένη παρομοίωση που άκουσα είναι ότι ο Πειραιάς έχει γίνει σαν τον Παναθηναϊκό. Δηλαδή είναι ικανοποιημένος με τα λίγα και δεν μπορεί να φανταστεί τα πολλά. Σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όραμα και ελπίδα για το αύριο, που να αντιστοιχούν σε πραγματικά έργα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Ο Πέτρος Κόκκαλης μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Ο Πέτρος Κόκκαλης μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

 

3) Ποιο θεωρείται ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Πειραιά και γιατί να ψηφίσουν εσάς οι πολίτες του;
Ο Πειραιάς έχει πολλά προτερήματα, που σε αυτή τη φάση είναι αναξιοποίητα. Είναι η έδρα ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, έχει ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, μια πολύ πλούσια ιστορία, ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό. Μέχρι πρότινος ήταν και η έδρα της σπουδαιότερης ναυτιλιακής κοινότητας του κόσμου, δηλαδή των Ελλήνων εφοπλιστών. Όλα αυτά είναι σπουδαία προτερήματα, τα οποία οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε αυτή την πενταετία.

4) Αναφερθήκατε στο λιμάνι του Πειραιά. Πιστεύετε ότι έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε;
Δυστυχώς, η πόλη του Πειραιά είναι παντελώς απούσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του λιμανιού. Σε όλα τα μεγάλα λιμάνια, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το management βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον δήμο της πόλης. Εδώ στον Πειραιά ο δήμος σταματάει στα κάγκελα του ΟΛΠ. Αυτό είναι μια συνθήκη η οποία δεν ευνοεί ούτε τον ΟΛΠ ούτε τον Πειραιά. Άμεση προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι η κατάσταση αυτή να αλλάξει άρδην.

5) Έξι κολοσσοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το 67% του ΟΛΠ. Ποιο μοντέλο προτείνετε για το λιμάνι του Πειραιά; Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησής του;
Το λιμάνι είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Εκείνο το οποίο συζητείται από την κυβέρνηση, με ηχηρή απουσία της δημοτικής Αρχής του Πειραιά αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων δήμων, είναι η μεταβίβαση της εταιρείας που έχει το management του λιμανιού. Ταυτόχρονα, υπάρχουν έξι επενδυτές, οι οποίοι από τη στιγμή που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, έχουν επιχειρησιακά πλάνα που θα τους αποδώσουν κέρδη. Αυτά τα πλάνα δεν έχουν κατατεθεί ακόμα, μιας και είμαστε στον δεύτερο γύρο των προσφορών και περιμένουμε να τα δούμε πρώτα για να τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Επί της αρχής, το λιμάνι ως δημόσια περιουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από την πόλη στην οποία εδράζεται. Δυστυχώς, η σχέση μεταξύ λιμανιού και πόλης δεν είναι στενή, αλλά βεβαίως αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδοξο στον Πειραιά. Υπάρχουν ουρανοξύστες που στέκονται άδειοι σαράντα χρόνια, υπάρχουν αθλητικοί χώροι που είναι παρατημένοι, υπάρχει γενικά μια νοοτροπία αναβλητικότητας, που θα τη χαρακτήριζα τραυματική για την πόλη.

6) Πάντως, με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, η διαχείριση από τον ΟΛΠ φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Ανάλογα πώς τη συγκρίνεις. Ο ΟΛΠ έχει τζίρο 110 εκατ. ευρώ και έξι εκατ. ευρώ κέρδη, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με πολύ λιγότερη κίνηση, έχει 65 εκατ. ευρώ τζίρο και 25 εκατ. ευρώ κέρδη. Άρα το ποιος τα πάει καλά ή όχι είναι ζήτημα που αφορά τους μετόχους και επειδή στη προκειμένη περίπτωση μέτοχος είναι το Δημόσιο, δηλαδή και εσείς και εγώ, δεν θα έλεγα πως είμαι ικανοποιημένος από αυτή τη διαχείριση. Όπως επίσης δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος από τον ρυθμό με τον οποίο «τρέχουν» οι επενδύσεις στο λιμάνι.

7) Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εφοπλιστές δεν στηρίζουν όσο πρέπει την ελληνική προσπάθεια για ανάκαμψη. Συμφωνείτε; Ποια κίνητρα σκοπεύετε να δώσετε για να επιστρέψουν πίσω στο λιμάνι του Πειραιά;
Σε μια σχέση στην οποία δεν είναι ικανοποιημένος κανένας, προφανώς υπάρχουν προβλήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές. Σίγουρα η ελληνική πολιτεία και ειδικά ο δήμος του Πειραιά δεν έχουν καταφέρει να κρατήσουν μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγει η εφοπλιστική δραστηριότητα των Ελλήνων. Το γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δραστηριοποιούνται με αποδεδειγμένη ικανότητα σε έναν χώρο με πολύ ισχυρό παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι κάτι καλό, και αυτό δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει. Όσον αφορά τον δήμο μας, κανένας δεν έχει μιλήσει με τους εφοπλιστές για να ρωτήσει το πιο απλό πράγμα: Τι είναι αυτό που τους έδιωξε από τον Πειραιά και τι είναι αυτό που θα τους φέρει πίσω. Η τωρινή ηγεσία του δήμου είναι αυτή που δεν φρόντισε να κρατήσει ούτε καν τα Ποσειδώνια στην πόλη. Ο Πειραιάς πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στις νέες συνθήκες. Εμείς σε συνεργασία με την εφοπλιστική κοινότητα μπορούμε να αναπτύξουμε το σύνολο των υπηρεσιών ξηράς, που σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην παγκόσμια ναυτιλία, ώστε να γίνει η πόλη μας ξανά ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Σιγκαπούρη.

8) Το λιμάνι του Πειραιά είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη, αλλά δεν τα έχει καταφέρει το ίδιο καλά ως home port (για κρουαζιέρα). Τι πιστεύετε ότι φταίει και τι μπορεί να γίνει για να «κρατήσετε» περισσότερο τον τουρίστα;
Η διατήρηση μέρους του εισοδήματος των τουριστών που έρχονται στον Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια είναι το πρώτο βήμα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Τα εγκαίνια της νέας γραμμής του λεωφορείου που ενώνει τον Πειραιά με το Μουσείο της Ακρόπολης δεν ήταν κάτι που αποφάσισαν οι τουριστικοί πράκτορες μόνοι τους. Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε μέσω συνεργασίας στην οποία πρωτεργάτης είναι ο δήμος της Αθήνας, ώστε να φέρει περισσότερους τουρίστες στην Ακρόπολη. Καταλαβαίνετε ότι και ο Πειραιάς κάτι πρέπει να κάνει, πόσο μάλλον που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Δεν μπορεί να θέλουμε να αναπτυχθούμε μέσα από το λιμάνι και να μην έχουμε κανενός είδους φορέα λιμενικών υπηρεσιών στον δήμο. Η παραμονή ενός τουρίστα εξαρτάται από τα πιο απλά πράγματα, όπως το επίπεδο εξυπηρέτησης, η ενημέρωση του για την ιστορική και πολιτιστική αξία της πόλης, η πρόσβαση στα εστιατόρια. Χρειάζεται, λοιπόν, μια οργανωμένη και επαγγελματική προσέγγιση ανώτερου επιπέδου από τη μικροκομματική και παλαιοκομματική διοίκηση που είχε τα τελευταία χρόνια ο Πειραιάς και που του στοιχίζει βάναυσα. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία και η συνεργασία του με τον δήμο Ηρακλείου είναι πρότυπο για εμάς.

9) Υπάρχουν, όμως, χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές στον Πειραιά; Πόσο «ταμπού» είναι να ενισχύσει ο ιδιωτικός τομέας έναν δήμο σήμερα;
Σαφώς και υπάρχουν χρήματα. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι προς ενίσχυση της χρηματοδότησης σε περιφέρειες και δήμους, χρειάζεται όμως συμπληρωματικά «τεχνογνωσία» και ικανότητα για να συνδέσει κανείς τέτοιου είδους έργα, που επαναλαμβάνω ότι είναι μακριά όχι μόνο από την ικανότητα, αλλά και από τη φαντασία του μικροκομματισμού. Όσον αφορά τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, στη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν περισσεύει κανένας. Πόσο μάλλον η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι αυτά τα «ταμπού» ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν βοηθήσει σε κάτι ούτε τον ιδιωτικό ούτε τον δημόσιο τομέα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, κάτι που κάνει ο εκλογικός συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής», καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται μια κίνηση που δεν είναι κομματικά δεσμευμένη, ενώ πολιτικά εκπροσωπεί ένα μεγάλο ιδεολογικό φάσμα. Θέλουμε να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος της πόλης του Πειραιά, και όχι των κομμάτων και του κάθε υποψήφιου δημάρχου.

O Πέτρος Κόκκαλης στο AIT.
O Πέτρος Κόκκαλης στο AIT.
O Πέτρος Κόκκαλης στο AIT.

10) Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για δημιουργία χώρου στέγασης 100 νέων επιχειρήσεων (startups) στον χώρο του εργοστασίου Ρετσίνα. Πώς αξιολογείτε το ελληνικό οικοσύστημα;
Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το οικοσύστημα, το γνωρίζω αρκετά καλά και πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και χώρος για θεματικές θερμοκοιτίδες, πέρα από το κομμάτι του ICT (Information – Communication – Technology) με το οποίο ασχολούμαι λόγω ΑΙΤ (Athens Ιnformation Technology). Για παράδειγμα, ο δήμος Αθηναίων με τον νέο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (InnovAthens) ορθά πάει ένα βήμα πιο πέρα και θεωρεί δουλειά του να δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους δημότες του, και όχι μόνο να φροντίζει για αυτονόητες υπηρεσίες καθαριότητας. Επενδύει στην αύξηση της απασχόλησης, είτε μέσω της χρήσης των εργαλείων για τις ΜμΕ, είτε μέσω της στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων στην τεχνολογία και όχι μόνο. Είναι λοιπόν στόχος μας και ο Πειραιάς να γίνει ένα ίσως από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως κέντρα ναυτικής και θαλάσσιας ανάπτυξης και καινοτομίας. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε τον διαγωνισμό Blue Growth Piraeus, που για πρώτη φορά δίνει την ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη θαλάσσια οικονομία να αναδειχθούν . Θα το προχωρήσουμε είτε εκλεγούμε είτε όχι, γιατί πιστεύουμε ότι ο Πειραιάς έχει την ικανότητα και το ταλέντο. Θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσουμε ένα HUB καινοτομίας, στο οποίο θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και την τεχνολογία σε συνεργασία τόσο με το Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ Πειραιά. Θέλουμε να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας και της μιζέριας που υπάρχει στην πόλη.

Η Οργάνωση Γη προσφέρει μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Οργάνωση Γη προσφέρει μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Οργάνωση Γη προσφέρει μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

11) Στην Ελλάδα πολλά έχουν ειπωθεί και για το μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης. Είναι βιώσιμο και πώς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας; Έχει εφαρμογή στον Πειραιά;
Το μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης έχει τεράστια αξία και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η χρήση του όρου αυτού από προηγούμενες κυβερνήσεις τον κατέστησε αναξιόπιστο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχει τεράστια ανάγκη να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματος, που οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει. Πρέπει και στον Πειραιά να δημιουργηθούν όχι μόνο ποδηλατοδρόμοι και «πράσινες» στέγες, αλλά και να ενισχύσουμε το μοντέλο της λεγόμενης και «γαλάζιας» ανάπτυξης, που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πειραιάς έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά είναι τόσο κακοδιοικημένος, που δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Πρέπει η πόλη να πάρει μπροστά, οι νέοι άνθρωποι να έρθουν να ψηφίσουν ακόμα και αν δεν ασχολούνται με τα κοινά και η αποχή να περιοριστεί στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Και μόνο το γεγονός ότι ο δικός μας συνδυασμός έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τον Πειραιά είναι κέρδος. Η συμμετοχή σας στο δημοτικό συμβούλιο είτε ως δημοτική Αρχή είτε ως αντιπολίτευση θα αλλάξει την ατζέντα στον Πειραιά.

 

12) Αν χάσετε στις εκλογές, θα συνεχίσετε να ασκείτε τα καθήκοντα σας ως αντιπολίτευση; Ποια είναι η γνώμη σας για το τωρινό μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Πιστεύουμε ότι ο λαός του Πειραιά θα μας δώσει την εντολή να διοικήσουμε, αλλά όταν είσαι υποψήφιος είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Προφανώς είμαι δεσμευμένος να συνεχίσω να εργάζομαι για τον Πειραιά. Το μοντέλο αυτοδιοίκησης που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στην πόλη είναι ότι οι δημοτικές παρατάξεις ήταν όργανο των κομμάτων και δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δεχτούμε. Είτε ως δημοτική Αρχή θα συνεργαστούμε στενά με αυτούς που θα εκλέξει η πόλη του Πειραιά, είτε ως αντιπολίτευση θα επιβάλουμε τη συμμετοχή μας στον βαθμό που μας αναλογεί.

13) Συμμερίζεστε την άποψη για «Grecovery» της ελληνικής οικονομίας. Ζούμε ή όχι τελικά ένα ελληνικό success story;
Είναι γεγονός ότι αποφύγαμε μια καταστροφή με σκληρές θυσίες και εκ του αποτελέσματος με ορθούς χειρισμούς, αλλά δε φτάνει αυτό. Από την άλλη μεριά, η όλη επιχειρηματολογία μού θυμίζει το παράδειγμα του κ. Μιχαλολιάκου, ότι στον Πειραιά έχουμε «success story» γιατί μαζέψαμε τα σκουπίδια. Όμως το ζήτημα είναι να βρεθούμε σε μια τροχιά ανάπτυξης με καινούργιους στόχους που θα είναι μετρήσιμοι. Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο και ένα δείγμα τέτοιας «αναγέννησης» με μια χρηστή διοίκηση που θα φέρει την ανάπτυξη στην πόλη. Αυτό θα είναι καλό για όλη την Ελλάδα, που ως χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι απαντούν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πειραιά στο FortuneGreece.com

AIT: Βγάζοντας την ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά

Ξεκινά το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου του Aephoria.net