Γιατί οι μετοχές των κορυφαίων παρασκευαστών εμβολίων κατά του COVID-19 «γκρεμίζονται»;

Γιατί οι μετοχές των κορυφαίων παρασκευαστών εμβολίων κατά του COVID-19 «γκρεμίζονται»;
epa08963653 (FILE) - A screen shows the logo for the pharmaceutical company Johnson and Johnson on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 29 May 2019 (reissued 25 January 2021). Johnson and Johnson is to publish their 4th quarter 2020 results on 26 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55233447 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Jeremy Kahn

Η αναδυόμενη μετάλλαξη Όμικρον βοήθησε να τονιστεί η ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης ίσως ακόμη και μιας τέταρτης δόσης, όπως δοκιμάζει το Ισραήλ αυτήν τη στιγμή.

Γιατί, λοιπόν, οι μετοχές των κορυφαίων παρασκευαστών εμβολίων κατά του COVID-19 «γκρεμίζονται»;

Οι μετοχές της Moderna έχουν χάσει σχεδόν 35% της αξίας τους τον τελευταίο μήνα. Η BioNTech, της οποίας η τεχνολογία mRNA βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της Pfizer, έχει επίσης δει την τιμή των μετοχών της να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο την ίδια περίοδο. Η μετοχή της Vaccitech, της εταιρείας βιοτεχνολογίας που παρασκευάζει το εμβόλιο κατά του COVID-19 της AstraZeneca, έχασε περισσότερο από το 17% της αξίας τους τον τελευταίο μήνα του έτους.

Εντωμεταξύ, η Novavax, της οποίας το εμβόλιο κατά του COVID-19 έχει πλέον εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, κατέγραψε πτώση της τιμής της μετοχής της σχεδόν κατά 20% τον Δεκέμβριο και η Valneva, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο που μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει προστασία από πολλαπλές παραλλαγές του κορονοϊού, είδε την τιμή της μετοχής της να μειώνεται κατά 13%.

Οι αναλυτές λένε ότι η πτώση μπορεί απλώς να αντανακλά τη ρευστοποίηση κερδών στο τέλος του έτους. Τόσο οι μετοχές της Moderna όσο και της BioNTech έχουν χάσει το ήμισυ της αξίας τους από τότε που έφτασαν στα υψηλά του 2021 τον Αύγουστο και ωστόσο εξακολουθούν να είναι και οι δύο αυξημένες κατά περισσότερο από 100% για το έτος.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, ο αναλυτής της BMO Capital, George Farmer, έγραψε στους πελάτες του ότι πίστευε πως οι επενδυτές θα ήταν φρόνιμο να ρευστοποιήσουν κέρδη με τη Moderna. Οι μέτοχοι ήταν επίσης απογοητευμένοι στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις πωλήσεων για το εμβόλιο της κατά του COVID-19 και δεν έπιασε τις προβλέψεις κερδών και εσόδων για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η πλειονότητα των εταιρειών έρευνας μετοχών δίνουν πλέον συστάσεις “hold” στις μετοχές της BioNTech και της Moderna.

Ωστόσο, ορισμένοι εικάζουν ότι η πτώση αντανακλά επίσης τις ανησυχίες σχετικά με το εάν αυτές οι μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να κεφαλαιοποιούν την τεχνολογία εμβολίων τους για τον COVID-19. Οι μετοχές των πιο διαφοροποιημένων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν συνεργαστεί με ορισμένες από αυτές τις μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων για τον COVID-19 δεν έχουν υποχωρήσει.

Η Pfizer, ο εταίρος της BioNTech στο εμβόλιο κατά του COVID-19, για παράδειγμα, είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν κατά 10% τον Δεκέμβριο. Οι μετοχές της AstraZeneca, του εταίρου της Vaccitech για το εμβόλιο, σημείωσαν άνοδο 3,7% τον Δεκέμβριο. Η τιμή της μετοχής της Johnson & Johnson, της οποίας το τμήμα Janssen παρασκευάζει το εμβόλιο κατά του COVID-19 που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί πάνω από 6% για τον μήνα.

Και βεβαίως, ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το ερώτημα του κατά πόσο η τρέχουσα άνοδος της Όμικρον είναι ίσως ένα σημάδι ότι η πανδημία μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Πηγή: Fortune.com