Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αποκλείουν η μία μετά την άλλη τη Ρωσία

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αποκλείουν η μία μετά την άλλη τη Ρωσία
Protestors hold signs during a demonstration to support Ukraine at Washington Square Park Sunday February 27, 2022 in New York, NY. Earlier today, Vladimir Putin announced that nuclear forces would be put on high alert in response to “aggressive statements” made by leading NATO powers. (Erin Lefevre/NurPhoto) (Photo by Erin Lefevre/NurPhoto) (Photo by Erin Lefevre / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ένας κατακλυσμός εταιρειών τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας και διέκοψε τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, εγκαινιάζοντας ένα κύμα ιδιωτικών κυρώσεων στη χώρα.

της Sophie Mellor

Καθώς η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία κλιμακώνεται και οι δυτικές χώρες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση, οι ιδιωτικές εταιρείες διακόπτουν τους δικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Μία από τις πρώτες κινήσεις έγινε όταν η UEFA, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οργάνωση που διοικεί το ποδόσφαιρο, μετέφερε τον τελικό του Champions League στις 28 Μαΐου από τη Ρωσία στο Παρίσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης απαγόρευσε στη Ρωσία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Όμως, σιγά-σιγά ένας κατακλυσμός εταιρειών τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας και διέκοψε τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, εγκαινιάζοντας ένα κύμα ιδιωτικών κυρώσεων στη χώρα. Ακολουθεί μια λίστα με τις δυτικές εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων.

Meta

Η μητρική εταιρεία Meta του Facebook απαγόρευσε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν διαφημίσεις ή να κερδίζουν χρήματα στην πλατφόρμα της παγκοσμίως.

Σε απάντηση, η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει εν μέρει την πρόσβαση των πολιτών της στο Facebook, κατηγορώντας τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «λογοκρίνει» τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, η Meta ανακοίνωσε ότι κατέβασε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram, αφού βρήκε ρωσικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που παρίσταναν ανεξάρτητες ειδησεογραφικές οντότητες και χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ για να μοιράζονται το περιεχόμενο σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το YouTube, το Telegram, αλλά και το ρωσικό Odnoklassniki και το VK.

Google

Μια ημέρα μετά την απαγόρευση διαφημίσεων της Meta, η Google της Alphabet έκανε το ίδιο, απαγορεύοντας στο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Ρωσίας RT και σε άλλα κανάλια να λαμβάνουν χρήματα για διαφημίσεις στους ιστότοπους, τις εφαρμογές και τα βίντεο στο YouTube. Η Google απαγόρευσε επίσης στα ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν τη διαφημιστική τεχνολογία της για να παράγουν έσοδα στους δικούς τους ιστότοπους και εφαρμογές.

Η Google δήλωσε ότι αφαίρεσε εκατοντάδες κανάλια του YouTube και χιλιάδες βίντεο για παραβίαση των πολιτικών της και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να διαταράσσει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και χακαρίσματος.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, η Roskomnadzor, απαίτησε έκτοτε από την Google να αποκαταστήσει την πρόσβαση στα κανάλια YouTube των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, στα οποία περιλαμβάνονται βίντεο που παράγονται από το RBC, το Zvezda TV και το Sputnik, στο ουκρανικό έδαφος.

Nokia

Η Nokia θα σταματήσει τις παραδόσεις στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και συνεχίζουμε να την αξιολογούμε», ανέφερε στο Reuters η εταιρεία, που προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

BP

Η BP ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το μερίδιο 19,75% που κατέχει στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft, γεγονός που είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ο βρετανικός ενεργειακός όμιλος να δεχθεί πλήγμα ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney έγραψε ότι η εταιρεία προτίθεται να εγκαταλείψει κάθε σχετική δραστηριότητα στη Ρωσία με τη Rosneft και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP Bob Dudley θα παραιτηθούν αμέσως από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Equinor

Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor δήλωσε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ότι θα αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία και θα σταματήσει όλες τις νέες επενδύσεις στη χώρα. Η Equinor έχει συνεργασία με τη Rosneft που περιλαμβάνει έργα σε όλη τη Σιβηρία.

Ο Anders Opedal, CEO της Equinor, χαρακτήρισε τη θέση της εταιρείας στο πλαίσιο αυτών των κοινοπραξιών «μη βιώσιμη» και ο πρόεδρος της Equinor, Helge Lund, αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια «πράξη επιθετικότητας, η οποία έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή».

Η Equinor ανήκει κατά τα δύο τρίτα στην κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ότι το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εκποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία. «Αποφασίσαμε να παγώσουμε τις επενδύσεις του ταμείου και ξεκινήσαμε μια διαδικασία πώλησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre σε συνέντευξη Τύπου.

Το ταμείο έχει συμμετοχές σε περίπου 47 ρωσικές εταιρείες και κρατικά ομόλογα, η συνολική αξία των οποίων ήταν 25 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (2,83 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του 2021. Η αξία αυτών των επενδύσεων ήταν μειωμένη από 30 δισεκατομμύρια κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας KLP δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα απο-επενδύσει από τη Ρωσία.

Daimler

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών στον κόσμο, η Daimler Truck, δήλωσε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ότι «θα αναστείλει αμέσως όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία», συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης με την τοπική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz για την κατασκευή πολιτικών οχημάτων.

Ενώ η κίνηση της Daimler Truck να αποχωρήσει από τη Ρωσία είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα κέρδη της, καθώς πουλάει μόλις μερικές χιλιάδες οχήματα στη Ρωσία ετησίως, σηματοδοτεί ένα ισχυρό μήνυμα, καθώς η Kamaz κατασκευάζει οχήματα για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ποδόσφαιρο

Οι δύο ισχυρότεροι φορείς του ποδοσφαίρου, η FIFA και η UEFA, ενήργησαν από κοινού για την αποβολή των ρωσικών ποδοσφαιρικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του φετινού χειμώνα. «Η FIFA και η UEFA αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι θα ανασταλεί η συμμετοχή όλων των ρωσικών ομάδων, είτε πρόκειται για εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες είτε για ομάδες συλλόγων, τόσο στις διοργανώσεις της FIFA όσο και της UEFA μέχρι νεωτέρας», έγραψαν οι δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωση.

Επιπλέον, αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν εγκαταλείψει τους Ρώσους χορηγούς. Ο αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδιωξε τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ως χορηγό, ενώ ο γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Σάλκε τερμάτισε τη συνεργασία του με την Gazprom.

Πηγή: Fortune.com