Smartphones αντί για κλειδιά στα δωμάτια των ξενοδοχείων

Smartphones αντί για κλειδιά στα δωμάτια των ξενοδοχείων

Οι αλυσίδες ξενοδοχείων Starwood και Hilton σχεδιάζουν έναν επαναστατικό τρόπο για να ανοίγουν οι ένοικοί τους την πόρτα του δωματίου τους.

Φανταστείτε να μπαίνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας χωρίς καν να παίρνετε ένα κλειδί από την υποδοχή.

Αυτή την εβδομάδα, τόσο η Hilton όσο και η Starwood -μητρική των ξενοδοχείων Sheraton, Westin και ‘W’- αποκάλυψαν τα σχέδιά τους να εγκαταστήσουν συστήματα χωρίς κλειδιά που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να μπουν στα δωμάτια.

Η ιδέα είναι ότι θα πρέπει οι επισκέπτες να μην χάνουν χρόνο στη γραμμή για να πάρουν τα κλειδιά τους. Φυσικά, η παράκαμψη του παραδοσιακού check-in βοηθά και το ξενοδοχείο να γλιτώσει χρήματα, καθώς μειώνεται η ανάγκη για μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο γραφείο υποδοχής.

«Θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα για τους επισκέπτες, θα συμπιέσει τα έξοδα για τα ξενοδοχεία, και θα κάνει την τεχνολογία ακόμα καλύτερη», λέει ο Ράιαν Μέλικερ, αναλυτής ξενοδοχειακών θεμάτων.

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου τα ξενοδοχεία κάνουν ό,τι μπορούν για να γλιτώσουν έξοδα. Μάλλον θα δούμε ακόμα περισσότερη τεχνολογία χωρίς κλειδιά», καταλήγει.

Η Starwood εισήγαγε τα κλειδιά-smartphones την περασμένη Τετάρτη σε δέκα ξενοδοχεία της σε Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Ντόχα.

Εν τω μεταξύ, η Hilton σχεδιάζει να ξεφορτωθεί τα κλειδιά σε 600.000 δωμάτια το 2015 και στη συνέχεια να επεκτείνει το μέτρο στις άλλες αλυσίδες ξενοδοχείων που ελέγχει, όπως η Double Tree, Hampton Inn, Embassy Suites και Waldorf Astoria.

Στα ξενοδοχεία της Startwood οι επισκέπτες που έχουν κάνει κράτηση πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή και να επιλέξουν το πρόγραμμα χωρίς κλειδιά. Ένα εικοσιτετράωρο πριν την άφιξή τους, λαμβάνουν ένα ψηφιακό κλειδί στο τηλέφωνό τους. Μόλις φτάσουν στο ξενοδοχείο, μπορούν να πάνε κατευθείαν στο δωμάτιό τους και να κρατήσουν το τηλέφωνό τους πλάι στο χερούλι της πόρτας, το οποίο ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth.

Όλο αυτό είναι εξέλιξη ενός παλαιότερου συστήματος, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να μπουν στο δωμάτιο με μια κάρτα – κλειδί.

Άλλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως η Marriott και η Intercontinental, δεν δοκιμάζουν να αποσύρουν τελείως τα κλειδιά, αλλά θα επιτρέπουν πράγματι σε επισκέπτες να κάνουν check-in μέσω των smartphones τους, σύμφωνα με το Associated Press.

Αν και μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να γεννήσει ανησυχίες γύρω από την ασφάλειά της, η Αβίβα Λίταν της Gartner Research επισημαίνει ότι η έλλειψη κλειδιού δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μια κάρτα-κλειδί, τα δεδομένα της οποίας «μπορούν να αντιγραφούν και να εισαχθούν σε μια νέα κάρτα».