ΕΚΤ: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για πληθωρισμό κάτω του στόχου – «Βλέπουν» μείωση επιτοκίων οι τραπεζίτες
- 26/05/2025, 15:20
- SHARE

Αυξάνεται η πιθανότητα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Γκεντιμίνας Σίμκους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα από το Βίλνιους, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ευρώ αυξάνουν τους κινδύνους μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αποκλιμάκωσης των τιμών καταναλωτή.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το κόστος δανεισμού κινείται αυτή τη στιγμή στο ανώτατο άκρο του εύρους του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, το οποίο δεν λειτουργεί ούτε ως αντικίνητρο ούτε ως τόνωση για την οικονομία.
«Βλέπω περιθώρια για μείωση των επιτοκίων» στην επικείμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι καθοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί σημαντικά.