Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ περνά σε φάση «υπομονής» – Τι σηματοδοτεί η επόμενη μέρα της νομισματικής πολιτικής

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ περνά σε φάση «υπομονής» – Τι σηματοδοτεί η επόμενη μέρα της νομισματικής πολιτικής
European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde gestures as she addresses a press conference on the Eurozone's monetary policy, at the central bank's headquarters in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2025. The European Central Bank's easing cycle reached the one-year mark on June 5 when policymakers delivered another interest rate cut as concerns mount about the struggling eurozone economy and global trade tensions. The ECB cut its key deposit rate a quarter point to two percent, as widely expected, its seventh consecutive reduction and eighth since June last year when it began lowering borrowing costs. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, η ανάπτυξη αντέχει και οι αγορές παραμένουν υγιείς. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ελλοχεύουν γεωπολιτικά ρίσκα, δημοσιονομικές ανισορροπίες και φήμες περί αποχώρησής της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε το σενάριο που κάθε κεντρικός τραπεζίτης θα ήθελε να μπορεί να παρουσιάσει: μια ευρωζώνη με σταθερό πληθωρισμό, υγιές τραπεζικό σύστημα και –έστω συγκρατημένη– ανάπτυξη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας πως «ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στον στόχο του 2%» και προανήγγειλε μια φάση υπομονής, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Με οκτώ μειώσεις επιτοκίων ήδη στο ενεργητικό της ΕΚΤ, η επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου δεν αναμένεται να φέρει νέα απόφαση, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η στρατηγική μετατοπίζεται από την επιθετική δράση στην αναμονή, με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και τη νομισματική πολιτική να ισορροπεί ανάμεσα στην προσαρμογή και τη σταθερότητα.

Παρότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεν λείπουν οι προκλήσεις. Η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η γεωπολιτική αστάθεια –με αιχμή τον εμπορικό πόλεμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία– καθώς και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ συνιστούν σοβαρές απειλές. Οι αναλυτές τονίζουν πως, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε, ο δρόμος μπροστά παραμένει αβέβαιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνονται οι φήμες περί πρόωρης αποχώρησης της Λαγκάρντ, ενόψει πιθανής ανάληψης ηγετικού ρόλου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η ίδια δηλώνει «αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη θητεία της», ωστόσο η χρονική συγκυρία θα μπορούσε να προσφέρει ένα κατάλληλο «παράθυρο εξόδου».

Η Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και τις αγορές κεφαλαίου, ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν σημάδια αμφιταλάντευσης. Με τη Λαγκάρντ να προαναγγέλλει στρατηγική επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής το καλοκαίρι, οι επόμενοι μήνες διαγράφονται ήσυχοι – έστω φαινομενικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: