Deutsche Bank: Η απο-δολαριοποίηση ενισχύει την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων

Deutsche Bank: Η απο-δολαριοποίηση ενισχύει την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων
Photo: Shutterstock
Η ανακατανομή αυτή, που συνδέεται με γεωπολιτικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες, αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ευρωαγορά επενδυτικής βαθμίδας.

Σε νέα έκθεση στρατηγικής, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η διεθνής τάση «απο-δολαριοποίησης» θα ενισχυθεί περαιτέρω, προκαλώντας σημαντική εκροή κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά επενδυτικής βαθμίδας και στροφή προς την Ευρώπη. Η ομάδα των αναλυτών υπό τον Cem Keltek υπολογίζει ότι περίπου το 25% των ροών επανεπένδυσης από αμερικανικά εταιρικά ομόλογα (όπως πληρωμές κουπονιών και λήξεις ομολόγων) θα αναζητήσει αποδόσεις εκτός ΗΠΑ — με την ευρωζώνη να είναι ο βασικός ωφελημένος.

Η μετατόπιση αυτή μεταφράζεται σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, εκ των οποίων περίπου τα μισά αναμένεται να κατευθυνθούν στην αγορά εταιρικών ομολόγων σε ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα ισοδυναμεί με μηνιαίες εισροές ύψους 3,9 δισ. ευρώ στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του μέσου μηνιαίου καθαρού όγκου εκδόσεων από το 2020 και μετά.

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι η δυναμική αυτή δεν θα ανατρέψει τις θεμελιώδεις ισορροπίες της αγοράς δολαρίου, ωστόσο θα αποτελέσει σαφή ενίσχυση για την ευρωπαϊκή πιστωτική αγορά. Οι επενδυτές απομακρύνονται από το δολάριο ενόψει της αβεβαιότητας γύρω από την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ — ειδικά με ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο διακυβέρνησης Τραμπ — και λόγω των ανησυχιών για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και την περιορισμένη διαφάνεια στη δημοσιονομική πολιτική.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, λόγω του ευρύτερου διεθνούς επενδυτικού τους προφίλ, σε αντίθεση με την αγορά υψηλής απόδοσης (high-yield) που παραμένει περισσότερο εγχώρια και εξειδικευμένη.

Η στροφή αυτή προς τα ευρωπαϊκά assets ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωαγοράς και ενδέχεται να μεταφραστεί σε καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και σε αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως που αναζητούν διαφοροποίηση σε πιο σταθερά νομισματικά περιβάλλοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: