Sell off στα βρετανικά ομόλογα από τα δάκρυα της Rachel Reeves – Θα παραμείνει ΥΠΟΙΚ για πολύ καιρό, διαβεβαιώνει ο Starmer
- 03/07/2025, 11:15
- SHARE

Σκηνικό πολιτικής έντασης και αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές στήνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο Πρωθυπουργός Sir Keir Starmer βρέθηκε αντιμέτωπος με εικασίες για το μέλλον της υπουργού Οικονομικών, Rachel Reeves, έπειτα από τη δραματική υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των κοινωνικών παροχών.
Η ανησυχία στις αγορές ήταν άμεση. Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts) εκτοξεύθηκαν, με το επιτόκιο του 10ετούς να ενισχύεται κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,61% — η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον περσινό πανικό στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων τον Απρίλιο. Παράλληλα, η στερλίνα υποχώρησε 0,9% έναντι του δολαρίου και 0,7% έναντι του ευρώ.
Ο καταλύτης ήταν η αρχική άρνηση του Starmer να εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στη Reeves, η οποία εμφανίστηκε συγκινημένη στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την κυβερνητική απόφαση να εγκαταλείψει σχέδιο περικοπής επιδομάτων αναπηρίας ύψους 5 δισ. λιρών. Η εικόνα της Reeves να σκουπίζει δάκρυα στο Κοινοβούλιο αναζωπύρωσε φήμες περί παραίτησής της, με έναν βουλευτή των Συντηρητικών να δηλώνει ότι «ήταν ίσως τα πιο ακριβά δάκρυα στην ιστορία».
Η αντίδραση των επενδυτών ήταν εύγλωττη. Ο Mike Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων στη Fidelity International, σημείωσε ότι οι αγορές φοβούνται μήπως η αποχώρηση της Reeves οδηγήσει σε αλλαγή ή κατάργηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που έχει δεσμευτεί να τηρεί η κυβέρνηση, προμηνύοντας υψηλότερα ελλείμματα και αυξημένες εκδόσεις χρέους.
Η ίδια η Reeves και οι συνεργάτες της διαβεβαιώνουν ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Σύμμαχός της δήλωσε ότι η έντονη αντίδραση των αγορών «είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως οι επενδυτές βλέπουν τη Rachel Reeves ως ανάχωμα απέναντι σε υπερβολικό κρατικό δανεισμό». Ωστόσο, η κυβερνητική υπαναχώρηση στις περικοπές των επιδομάτων περιορίζει περαιτέρω τα περιθώριά της. Οι σύμμαχοί της προειδοποιούν ότι τώρα είναι ακόμη δυσκολότερο να καταργηθεί το όριο επιδόματος για το τρίτο παιδί, μια πολιτική που πολλοί βουλευτές των Εργατικών χαρακτηρίζουν κοινωνικά άδικη, αλλά που θα κόστιζε επιπλέον 3,5 δισ. λίρες στον προϋπολογισμό.
Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, το μέλλον της Reeves παραμένει κομβικό τόσο για τις πολιτικές ισορροπίες στη Βρετανία όσο και για την ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι δηλώσεις Starmer το βράδυ της Τετάρτης επιχειρούν να βάλουν τέλος στη φημολογία, με τον Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι η Reeves θα παραμείνει στη θέση της «για πολύ καιρό ακόμα» και να αποδίδει τη συναισθηματική της φόρτιση σε προσωπικούς λόγους (σ.σ. δάκρυσε), άσχετους με τα πολιτικά τεκταινόμενα.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, η αγορά παραμένει σε στάση αναμονής. Με ένα δημοσιονομικό κενό 5 δισ. λιρών να βαραίνει πλέον τα σχέδια της κυβέρνησης για τόνωση των δημοσίων οικονομικών, και με το φθινοπωρινό Budget να πλησιάζει, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Reeves μπορεί να χρειαστεί είτε να αυξήσει φόρους είτε να περιορίσει τις προεκλογικές δαπάνες των Εργατικών.
Το σίγουρο είναι πως η Rachel Reeves, πέρα από πολιτική φυσιογνωμία, έχει μετατραπεί σε «βαρόμετρο εμπιστοσύνης» για τις αγορές — και κάθε ένδειξη αδυναμίας ή αποχώρησής της μπορεί να φέρει αναταράξεις με ευρύτερες οικονομικές συνέπειες.