Η οικονομική ανασκόπηση του 2014

Η οικονομική ανασκόπηση του 2014

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει και τα νέα δεδομένα για τη χρονιά που έρχεται.

Του Τάσου Ζάχου

Το 2014 φεύγει και αφήνει πίσω του νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία. Αν θα πρέπει να μιλήσουμε για νικητές και χαμένους, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό, από τη μια θα μπορούσαμε να βάλουμε τις ΗΠΑ και από την άλλη την Ευρωζώνη και τη Ρωσία.

Μπορεί τα δομικά προβλήματα της οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην έχουν διορθωθεί, με αποτέλεσμα π.χ τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων να παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα, όμως στις ΗΠΑ δρέπουν, έστω και προσωρινά, τους καρπούς των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έριξαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την άλλη, η Ευρωζώνη σημειώνει πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις εκτιμήσεις για το 2015 να μην είναι καλύτερες και να βάζουν στο «κάδρο» της στασιμότητας ακόμη και την ατμομηχανή της οικονομίας της Ε.Ε. που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία. Επίσης ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ πιο κάτω από το 2%, ποσοστό-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κινήσεις της οποίας το 2015 μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για ριζικές αλλαγές στη ζώνη του ευρώ.

Η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις και την πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Το ΑΕΠ μειώθηκε μέσα στο Νοέμβριο, ενώ το ρούβλι έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην τελευταία του έκθεση, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 3,3% για το 2014. Αντίστοιχα ο οργανισμός εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,7% το 2015 και στο 3,9% το 2016.

Ας δούμε ποια είναι εκείνα τα οικονομικά γεγονότα που «σφράγισαν» φέτος την παγκόσμια οικονομία.