Ώρα μηδέν για το εμπορικό deal ΕΕ – ΗΠΑ: Συνάντηση Κορυφής φον ντερ Λάιεν – Τραμπ
- 27/07/2025, 15:11
- SHARE

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία, με βασικό στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, για την Ευρώπη, που πολύ πιθανά θα περιλαμβάνει δασμούς 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μήνες αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, πριν από τη συνάντηση, που αναμένεται στις 16:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Turnberry της δυτικής Σκωτίας, οι ομάδες των ΗΠΑ και της ΕΕ βρίσκονταν σε τελικές διαπραγματεύσεις για δασμούς σε κρίσιμους τομείς όπως τα αυτοκίνητα, το ατσάλι, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, και ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, πέταξαν στη Σκωτία το Σάββατο, ενώ ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, έφτασε την Κυριακή το πρωί.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία,» δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει.»
Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ, που βρέθηκαν στη Γροιλανδία σε ταξίδι υπό τη Δανέζικη προεδρία της ΕΕ, συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους της Επιτροπής για να συμφωνήσουν το εύρος της ευελιξίας που θα έχει η φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις.
Να σημειωθεί, ότι η ΕΕ έχει ήδη έτοιμα αντίμετρα ύψους 93 δισ. ευρώ για δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 30% από 1η Αυγούστου.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι μια συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανώς έναν ευρέως εφαρμοζόμενο δασμό 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αντίστοιχα με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, ενώ για το ευρωπαϊκό ατσάλι και αλουμίνιο θα διατηρηθεί δασμός 50% με δυνατότητα επιβολής ποσοστώσεων εξαγωγών. Η ΕΕ ελπίζει πως ο δασμός του 15% θα αντικαταστήσει και τον σημερινό δασμό 27,5% στα αυτοκίνητα.
Πιθανές εξαιρέσεις
Κάποιοι αναμένουν ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρέσεις από το βασικό δασμό 15% για τη βιομηχανία αεροδιαστημικής και για τα αλκοολούχα ποτά, αν και δύσκολα για το κρασί. Επίσης, η ΕΕ πιθανώς θα δεσμευτεί να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία.
Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «μεγάλο περιθώριο» σχετικά με τους δασμούς 50% σε ατσάλι και αλουμίνιο, προσθέτοντας: «εάν το κάνω για έναν, θα πρέπει να το κάνω για όλους.» Οι τρέχοντες δασμοί των ΗΠΑ αφορούν πάνω από το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, με 50% σε ατσάλι και αλουμίνιο, πρόσθετο 25% στα αυτοκίνητα (πέραν του υφιστάμενου 2,5%) και 10% στα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά αγαθά. Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι χωρίς συμφωνία, από την 1η Αυγούστου ο δασμός θα αυξηθεί στο 30%, ποσοστό που η ΕΕ εκτιμά ότι θα κατέστρεφε το διατλαντικό εμπόριο.
Επιπλέον δασμοί σε χαλκό και φαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται υπό εξέταση. Η αβεβαιότητα και η αύξηση των δασμών έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη ευρωπαϊκών εταιρειών σε διάφορους τομείς.
Ένας δασμός 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα θα έδινε τέλος στην αβεβαιότητα, αλλά θα θεωρηθεί ως μια κακή κατάληξη σε σχέση με τον αρχικό ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικούς δασμούς στα βιομηχανικά αγαθά. Επιδιώκοντας να αντλήσουν εμπειρία από την Ιαπωνία που έκλεισε συμφωνία σε ανάλογα επίπεδα, οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήρθαν σε επαφή με τους Ιάπωνες συναδέλφους τους πριν τη συνάντηση της Κυριακής.
Για τον Τραμπ, μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταφέρει, ξεπερνώντας αυτήν με την Ιαπωνία αξίας 550 δισ. δολαρίων. Μέχρι τώρα, έχει συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, χωρίς ωστόσο να εκπληρώσει την υπόσχεση για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: