Λαβρόφ: «Η Δύση προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»
- 20/01/2026, 12:57
- SHARE
Έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια διπλωματική διέξοδο στην ουκρανική κρίση δηλώνει η Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Μόσχα παραμένει ανοικτή σε πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τον απολογισμό της ρωσικής διπλωματικής δραστηριότητας για το 2025, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν απομακρύνθηκε ποτέ από την αναζήτηση πολιτικής λύσης, κατηγορώντας ωστόσο τη Δύση ότι συστηματικά υπονομεύει κάθε σχετική πρωτοβουλία.
«Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού περί στρατιωτικής προετοιμασίας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
Όπως ανέφερε, «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δεν θέλει να ξεχάσει την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», προσθέτοντας ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών —όπως της Κάγια Κάλλας, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Φρίντριχ Μερτς, του Κιρ Στάρμερ, του Εμανουέλ Μακρόν και του Μαρκ Ρούτε— δείχνουν, κατά την εκτίμησή του, πως «προετοιμάζονται σοβαρά για πόλεμο με τη Ρωσία».
Επίκληση Πούτιν και «υπεράσπιση συμφερόντων»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την Ουκρανία, ο Λαβρόφ παρέπεμψε επανειλημμένα στις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντά της και δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των νόμιμων δικαιωμάτων της», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη βασική γραμμή του Κρεμλίνου.
Κατηγορίες για υπονόμευση από το 2014
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, από το 2014 και ιδίως μετά το 2022, η Μόσχα επέδειξε —όπως είπε— καλή θέληση για πολιτικές συμφωνίες.
Κατά τον ίδιο, οι δυτικές κυβερνήσεις και κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες «έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες», ακολουθώντας, όπως υποστήριξε, την ίδια τακτική και απέναντι στις πρωτοβουλίες που προέρχονται από την αμερικανική πλευρά.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι επιχειρεί να αποτρέψει ακόμη και την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από το να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Γροιλανδία και Κριμαία στο ίδιο κάδρο
Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Γροιλανδίας, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο η συγκεκριμένη περιοχή να συνδεθεί με τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
«Η δυτική τάξη πραγμάτων δεν υπάρχει πλέον· επικρατεί ο νόμος του ισχυρού», δήλωσε, συγκρίνοντας την κατάσταση με εκείνη της Κριμαίας.
«Βάλτε τους κατοίκους της Κριμαίας στη θέση των κατοίκων της Γροιλανδίας και ίσως καταλάβετε πολλά», είπε, προσθέτοντας ότι στην Κριμαία προηγήθηκε —κατά τη ρωσική εκδοχή— αντισυνταγματικό πραξικόπημα, ενώ στη Γροιλανδία, όπως υποστήριξε, «κανείς δεν οργάνωσε πραξικοπήματα».
Σχέσεις Ρωσίας–Κίνας
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε τέλος και στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τες «άνευ προηγουμένου» τόσο ως προς το επίπεδο όσο και ως προς το βάθος τους, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.