Η ΕΕΤΤ επανακαθορίζει το κόστος πρόσβασης στα δίκτυα νέας γενιάς
- 03/08/2026, 10:25
- SHARE
Με μία από τις σημαντικότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε το επικαιροποιημένο κοστολογικό μοντέλο NGA Bottom-up LRIC+, και το αναθεωρημένο μοντέλο υπολογισμού των τιμών για τις μισθωμένες γραμμές χονδρικής. Παράλληλα, καθορίζει τις νέες ρυθμιζόμενες χονδρικές τιμές για υπηρεσίες πρόσβασης, συναφείς ευκολίες και εφάπαξ τέλη, οι οποίες θα ισχύσουν σταδιακά έως το 2032.
Η απόφαση ολοκληρώνει μια εξαετή διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2020, με στόχο να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στη διεύρυνση των δικτύων νέας γενιάς. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το μοντέλο θα συνεχίσει να επικαιροποιείται ώστε να αντανακλά τις μεταβολές του κόστους και της αγοράς, αποτελώντας τη βάση για την κοστοστρεφή τιμολόγηση των υπηρεσιών χονδρικής.
Το νέο πλαίσιο προέκυψε ύστερα από δύο δημόσιες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των ΟΤΕ, Vodafone, Nova/United Fiber, Fibergrid και Fiber2All και ακολούθως κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο BEREC. Μετά την ανταλλαγή διευκρινιστικών στοιχείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε ότι δεν διατυπώνει παρατηρήσεις, επιτρέποντας την οριστική εφαρμογή του μέτρου.
Πέρα από την έγκριση των δύο τεχνοοικονομικών μοντέλων, το ΦΕΚ καθορίζει αναλυτικά τις νέες τιμές χονδρικής για όλες τις βασικές υπηρεσίες πρόσβασης. Στις υπηρεσίες χαλκού, το μηνιαίο τέλος πλήρως αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου (LLU) αυξάνεται από 8,73 ευρώ το 2026 σε 10,34 ευρώ το 2032, ενώ το αντίστοιχο τέλος για τον τοπικό υποβρόχο (SLU) διαμορφώνεται από 4,19 ευρώ σε 5,07 ευρώ. Αντίστοιχα, το τέλος επιβάρυνσης VPU αυξάνεται οριακά από 0,43 ευρώ σε 0,51 ευρώ.
Οι υπηρεσίες xDSL 24 και 30 Mbps τιμολογούνται μόνο για το 2026, ενώ από το 2027 οι αντίστοιχες χρεώσεις μηδενίζονται, στοιχείο που αντανακλά τη μετατόπιση της αγοράς προς τις υποδομές οπτικών ινών.
Το μεγαλύτερο βάρος της απόφασης αφορά τις υπηρεσίες FTTH. Η ΕΕΤΤ καθορίζει νέες τιμές για συνδέσεις από 50 Mbps έως 3 Gbps, τόσο για τις υπηρεσίες BEP όσο και για τις υπηρεσίες BRAS, καθώς και για τις χρεώσεις πρόσβασης στα Floor Boxes. Ενδεικτικά, η χονδρική τιμή σύνδεσης 3 Gbps μέσω BEP μειώνεται από 17,60 ευρώ το 2026 σε 14,76 ευρώ το 2032, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία FTTH BRAS υποχωρεί από 32,90 ευρώ σε 25,02 ευρώ. Παράλληλα, καθορίζονται χωριστές χρεώσεις για κτίρια με υφιστάμενη εσωτερική καλωδίωση, για εγκαταστάσεις μέσω του προγράμματος Smart Readiness και για περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση πραγματοποιείται από τρίτους.