Συμφωνία της Μέκκας: Κοινές ασκήσεις, drones και κοινή παραγωγή όπλων από Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν
- 13/08/2026, 16:13
- SHARE
Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν προχωρούν στη δημιουργία νέων πολιτικών και στρατιωτικών μηχανισμών στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας της Μέκκας, που υπέγραψαν στις 7 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στους μηχανισμούς αυτούς θα συμμετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και οι στρατιωτικές ηγεσίες των τριών χωρών. Στόχος είναι η ενίσχυση του συντονισμού και της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ τους.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί στην κοινή παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των τριών χωρών.
Η συμφωνία υπεγράφη σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου.
Η ρήτρα συλλογικής άμυνας
Κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας είναι ότι στρατιωτική επίθεση εναντίον οποιασδήποτε από τις τρεις χώρες θα θεωρείται επίθεση εναντίον και των τριών.
Η ρήτρα παραπέμπει στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την αρχή της συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους.
Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ η νέα συμφωνία ενισχύει τον πολιτικό και στρατιωτικό συντονισμό τους.
Παράλληλα, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία έχουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο διμερή αμυντική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία επίθεση στη μία χώρα θεωρείται επίθεση και στις δύο, με πρόβλεψη για χρήση «όλων των στρατιωτικών μέσων».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρήτρα δεν ενεργοποιήθηκε όταν η Σαουδική Αραβία έγινε επανειλημμένα στόχος ιρανικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου κατά του Ιράν.