ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία άντεξε το ενεργειακό σοκ – «Καμπανάκι» για χρέος και ελλείμματα
- 26/08/2026, 12:34
- SHARE
- Η παγκόσμια οικονομία απορρόφησε καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις το ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο με το Ιράν.
- Η επενδυτική έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη αντισταθμίζει μέρος των πιέσεων στην ανάπτυξη.
- Το ΔΝΤ ανησυχεί για το υψηλό χρέος, τα ελλείμματα και το ενδεχόμενο διατήρησης αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
Η παγκόσμια οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αναμενόταν απέναντι στο ενεργειακό σοκ που προκάλεσαν ο πόλεμος με το Ιράν και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μιλώντας ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εικόνα παραμένει εύθραυστη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών σε ορισμένες χώρες, η οποία αποτυπώνεται στις αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στη στασιμότητα της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Γιατί περιορίστηκαν οι επιπτώσεις του ενεργειακού σοκ
Η μικρότερη από την αναμενόμενη ζημιά αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Πολλές χώρες χρησιμοποίησαν μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τους, ενώ αυξήθηκε η ενεργειακή προσφορά από περιοχές εκτός του Περσικού Κόλπου.
Παράλληλα, η χαμηλότερη ζήτηση, η ενίσχυση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσωρινή επιστροφή στον άνθρακα βοήθησαν να περιοριστούν οι ελλείψεις και οι πιέσεις στις τιμές.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε, πάντως, ότι το ενεργειακό σοκ δεν έχει παρέλθει. Μια νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζει την ανάπτυξη
Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η επενδυτική έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για μια διεθνή «διελκυστίνδα» ανάμεσα στις αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και στην αναπτυξιακή ώθηση που προσφέρουν οι επενδύσεις στην AI.
Στις ΗΠΑ, οι σχετικές επενδύσεις στηρίζουν τα εταιρικά κέρδη και την καταναλωτική δαπάνη. Η δυναμική αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται και σε άλλες οικονομίες, μέσω της κατασκευής data centers και της παραγωγής εξοπλισμού για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω
Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι περισσότερο ισορροπημένοι σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν προσανατολισμένοι προς την αρνητική πλευρά.
Το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μεγάλα ελλείμματα, ο επίμονος πληθωρισμός και οι εμπορικές εντάσεις περιορίζουν τα περιθώρια αντίδρασης των κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κόστους δανεισμού εντείνει τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια που θα θέτουν το χρέος και τα ελλείμματά τους σε βιώσιμη πορεία, χωρίς να υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη από κρυπτονομίσματα – Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ
- Eurostat: Η ΕΕ έχασε εμπορικό πλεόνασμα 89 δισ. ευρώ – Τα δύο μεγάλα «αγκάθια»
- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του τουρισμού το δεύτερο τρίμηνο
- Fitch: Το «κλειδί» πίσω από τις τρεις αναβαθμίσεις της Ελλάδας και το… μάθημα για το χρέος