Ποιος θα «φάει» το κομμάτι της Pizza Fan – Η μάχη των μνηστήρων
- 26/10/2026, 15:15
- SHARE
Μια αγορά με ετήσιο τζίρο που εκτιμάται στα 250-300 εκατ. ευρώ, τέσσερις μεγάλους παίκτες και εκατοντάδες μικρές πιτσαρίες βρίσκεται μπροστά σε μια πιθανή ανατροπή ισορροπιών. Η υπόθεση της Pizza Fan, μιας αλυσίδας που σύμφωνα με στελέχη της εστίασης βρισκόταν στην πρώτη δυάδα του κλάδου, ανοίγει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και κυρίως για το ποιος θα διεκδικήσει το κομμάτι της αγοράς που κινδυνεύει να μείνει χωρίς έναν από τους βασικούς της παίκτες.
Το διακύβευμα δεν είναι αμελητέο. Η Pizza Fan, των 2.500 εργαζομένων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, έχει χτίσει ένα δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, σχεδόν όλα με τη μέθοδο του franchise, αποκτώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά της οικονομικής πίτσας. Ο εταιρικός της τζίρος ξεπέρασε, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιοδόχων, φέρεται να υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.
«Μπορεί να ήταν και πρώτος», σημειώνει παράγοντας της οργανωμένης εστίασης, περιγράφοντας τη θέση της Pizza Fan στην αγορά. Η εκτίμησή του συνδέεται κυρίως με τη μεγάλη γεωγραφική κάλυψη και την πολιτική χαμηλών τιμών, που επέτρεψαν στην αλυσίδα να προσεγγίσει ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Αυτή ακριβώς η πελατειακή βάση αποτελεί τώρα το μεγάλο έπαθλο για τους ανταγωνιστές. Η Domino’s, η L’Artigiano και άλλες αλυσίδες βρίσκονται μεταξύ των οργανωμένων παικτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια παρατεταμένη αναταραχή, ενώ μέρος των παραγγελιών ενδέχεται να κατευθυνθεί σε τοπικές πιτσαρίες.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο εύκολα μετακινείται ένας πελάτης που έχει μάθει να αγοράζει με βασικό κριτήριο την τιμή. «Πάντα είχαμε την απορία πώς, όταν μια πίτσα έχει 12, 13 ή 14 ευρώ, μπορεί κάποιος να πουλάει μία συν μία δώρο», σχολιάζει ο ίδιος παράγοντας της αγοράς, αναφερόμενος στην εκπτωτική πολιτική που χαρακτήρισε την ανάπτυξη της Pizza Fan.
Υπάρχει όμως και μια λιγότερο ορατή πλευρά. Η πραγματική δύναμη μιας μεγάλης αλυσίδας delivery δεν περιορίζεται στις ταμπέλες των καταστημάτων της. Βρίσκεται και στα συστήματα παραγγελιοληψίας, μέσα από τα οποία μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζουν οι πελάτες, πόσο συχνά παραγγέλνουν, ποιες περιοχές εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση και ποιες προσφορές αποδίδουν καλύτερα.
Για μια επιχείρηση που διαθέτει τέτοια ψηφιακή υποδομή, τα δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα. Στην περίπτωση της Pizza Fan, ο ρόλος των συστημάτων παραγγελιοληψίας βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για φερόμενες φορολογικές παραβάσεις.
Πίσω από τη μάχη των μεγάλων αλυσίδων βρίσκεται, πάντως, ένα ευρύτερο πρόβλημα της ελληνικής εστίασης. «Η αγορά έχει 25% με 30% περισσότερα μαγαζιά από όσα χρειάζεται», εκτιμά ο ίδιος παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι η υπερπροσφορά καταστημάτων συμπιέζει την κερδοφορία και εντείνει τον ανταγωνισμό.
Η επόμενη ημέρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της κρίσης και από το εάν η Pizza Fan θα καταφέρει να διατηρήσει το δίκτυο και την πελατειακή της βάση. Μια γρήγορη επάνοδος θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες. Αντίθετα, μια παρατεταμένη απουσία θα έδινε στους ανταγωνιστές περισσότερο χρόνο να διεκδικήσουν πελάτες και παραγγελίες.
Τα οικονομικά μεγέθη και η εικόνα της εστίασης
Η Pizza Fan αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξης των οργανωμένων δικτύων delivery στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία Φανάτικς Πίτσα κατέγραψε πέρυσι κύκλο εργασιών 60,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 18,6% και συστημικές πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο συνολικής εστίασης, τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώθηκε το 2025 σε περίπου 10,73 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 3,4% σε σχέση με το 2024. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ανήλθε σε περίπου 79.500, αποτυπώνοντας τον έντονο κατακερματισμό της ελληνικής αγοράς.
Με βάση την εκτίμηση των 250-300 εκατ. ευρώ για την αγορά πίτσας, η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3%-2,8% του συνολικού τζίρου της εστίασης. Πρόκειται, επομένως, για μια σχετικά μικρή αγορά σε επίπεδο οικονομικού μεγέθους, αλλά με ισχυρή παρουσία οργανωμένων αλυσίδων, υψηλή συχνότητα παραγγελιών και έντονο ανταγωνισμό στην τιμή.