28η Οκτωβρίου: 10 ελληνικές ταινίες που ζωντανεύουν το Έπος του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση
- 28/10/2026, 12:31
- SHARE
- Η 28η Οκτωβρίου 2026 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 86 χρόνων από το ιστορικό «Όχι» του 1940, που σήμανε την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ιστορίες από το αλβανικό μέτωπο, τη γερμανική Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, μέσα από πολεμικά δράματα, κοινωνικές ταινίες και κωμωδίες.
- Από το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» μέχρι το «Τελευταίο σημείωμα», δέκα ταινίες αναδεικνύουν τον ηρωισμό, τις ανθρώπινες απώλειες και τις δύσκολες επιλογές μιας ολόκληρης εποχής.
Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της άρνησης της Ελλάδας να υποκύψει στο ιταλικό τελεσίγραφο το 1940 και την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
86 χρόνια μετά το ιστορικό «Όχι», οι μνήμες από το αλβανικό μέτωπο, τη γερμανική Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής ταυτότητας της χώρας.
Οι μάχες στα βουνά της Αλβανίας, οι στερήσεις, η πείνα, οι διώξεις και οι θυσίες χιλιάδων ανθρώπων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος επιχείρησε να αποτυπώσει διαφορετικές πλευρές αυτής της ιστορικής περιόδου.
Από τις μεγάλες πολεμικές παραγωγές της δεκαετίας του 1960 έως τις πιο σύγχρονες κινηματογραφικές προσεγγίσεις, οι δημιουργοί αφηγήθηκαν ιστορίες ηρωισμού, επιβίωσης, συνεργασίας με τον κατακτητή και αντίστασης, αναδεικνύοντας τόσο την ιστορική όσο και την ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων.
Δεν είχαν, ωστόσο, όλες οι παραγωγές την ίδια καλλιτεχνική αξία. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της δικτατορίας, ορισμένες πολεμικές ταινίες συνδέθηκαν με την επίσημη προπαγάνδα, δίνοντας έμφαση στον υπερβολικό ηρωισμό και τις εθνικιστικές εξάρσεις.
Άλλες δημιουργίες επέλεξαν μια διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στον απλό άνθρωπο, τον φόβο, την απώλεια και τα ηθικά διλήμματα του πολέμου.
Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου 2026, ακολουθούν 10 ελληνικές ταινίες που ξεχωρίζουν για την κινηματογραφική τους προσέγγιση και τη συμβολή τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
10 ελληνικές ταινίες για την 28η Οκτωβρίου
- Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)
Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες για τη γερμανική Κατοχή και την Αντίσταση, με τον Θανάση Βέγγο σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του.
Σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, η ταινία παρακολουθεί έναν απλό, φοβισμένο και πεινασμένο άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται σε εργοστάσιο επιταγμένο από τους Γερμανούς και εμπλέκεται άθελά του με μια αντιστασιακή οργάνωση.
Συνδυάζοντας κωμωδία και δράμα, η ιστορία αποτυπώνει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής κατά την Κατοχή, χωρίς υπερβολικούς ηρωισμούς ή μεγαλοστομίες.
Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ξεπερνώντας τα 640.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της, ενώ απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971, μεταξύ των οποίων το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Θανάση Βέγγο.
- Το ξυπόλητο τάγμα (1953)
Μια συγκινητική ιστορία επιβίωσης και αλληλεγγύης, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα της γερμανικής Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.
Η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας, γνωστού και ως Γρηγόρη Θαλασσινού, αφηγείται την ιστορία ορφανών παιδιών που εκδιώχθηκαν από τα ιδρύματα όπου ζούσαν, όταν οι κατοχικές δυνάμεις επίταξαν τα κτίρια.
Αναγκασμένα να επιβιώσουν στους δρόμους, τα παιδιά οργανώνονται, κλέβουν τρόφιμα από τους κατακτητές και βοηθούν άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η παραγωγή ξεχωρίζει για τις δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων, καθώς χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένα τεχνικά μέσα και περίπου 60 παιδιά από ορφανοτροφεία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η μουσική επένδυση της ταινίας, καθώς αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη.
- Το μπλόκο (1965)
Μία από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές αναφορές στη γερμανική Κατοχή, με επίκεντρο το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Σε σκηνοθεσία Άδωνι Κύρου, η ταινία αναπαριστά τα δραματικά γεγονότα της 17ης Αυγούστου 1944, όταν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, με τη συνεργασία Ελλήνων δωσιλόγων, περικύκλωσαν την Κοκκινιά και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και εκτελέσεις.
Η αφήγηση εστιάζει στον ρόλο των συνεργατών των ναζί, αλλά και στον τρόμο που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Με επιρροές από τον ιταλικό νεορεαλισμό, η ταινία αποφεύγει τις συμβατικές ηρωικές αφηγήσεις και δίνει έμφαση στη σκληρή καθημερινότητα της Κατοχής.
Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Φέρτης και Ξένια Καλογεροπούλου, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.
- Ουρανός (1962)
Μια βαθιά αντιπολεμική ταινία, που προσεγγίζει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο μέσα από την ανθρώπινη απώλεια και όχι μέσα από τις στρατιωτικές νίκες.
Ο σκηνοθέτης Τάκης Κανελλόπουλος παρουσιάζει τις ιστορίες απλών ανθρώπων που καλούνται να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και να βρεθούν στο μέτωπο.
Βασισμένη σε αφηγήσεις ανθρώπων που επέζησαν από τον πόλεμο, η ταινία αναδεικνύει τη μοναξιά, τον φόβο και τον θάνατο, μέσα από μια λιτή και ιδιαίτερα ποιητική κινηματογραφική γλώσσα.
Παρά τα περιορισμένα μέσα παραγωγής, ο Ουρανός απέκτησε σημαντική διεθνή αναγνώριση, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Καννών του 1963 και αποσπώντας το Αργυρό Βραβείο στο Φεστιβάλ της Νάπολης.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Τάκης Εμμανουήλ, Φαίδων Γεωργίτσης και Νίκη Τριανταφυλλίδη.
- Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
Μια δραματική κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τις δυσκολίες της Κατοχής, αναδεικνύοντας τον αγώνα των απλών ανθρώπων για επιβίωση.
Σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, η ταινία παρουσιάζει δύο φίλους, τους οποίους υποδύονται οι Θανάσης Βέγγος και Βασίλης Διαμαντόπουλος, που συναντιούνται μετά την Απελευθέρωση.
Μέσα από τις αναμνήσεις τους ξετυλίγονται οι περιπέτειες που έζησαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν ο φόβος, η πείνα και η ανασφάλεια αποτελούσαν καθημερινότητα.
Η ταινία ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την κωμωδία ως μέσο ανάδειξης του ανθρώπινου δράματος, προσφέροντας μια διαφορετική κινηματογραφική προσέγγιση στην περίοδο του πολέμου.
- Προδοσία (1964)
Μια αντιπολεμική ταινία που εξετάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπική σχέση και τη ναζιστική ιδεολογία.
Ο Κώστας Μανουσάκης σκηνοθετεί την ιστορία ενός Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος ερωτεύεται μια γυναίκα χωρίς να γνωρίζει την εβραϊκή καταγωγή της.
Όταν ανακαλύπτει την αλήθεια, η σχέση τους οδηγείται σε μια τραγική εξέλιξη, αποκαλύπτοντας τις καταστροφικές συνέπειες του ναζισμού στην ανθρώπινη ζωή.
Το σενάριο υπογράφει ο ποιητής Άρης Αλεξάνδρου, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Πέτρος Φυσσούν και Έλλη Φωτίου.
Η ταινία απέσπασε διακρίσεις και προκάλεσε συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνιζε τη ναζιστική Γερμανία, αξιοποιώντας και ιστορικό αρχειακό υλικό.
- Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
Μια πολεμική δραματική ταινία της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, που επικεντρώνεται σε μια παρέα νέων λίγο πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ζωή των πρωταγωνιστών ανατρέπεται με το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά.
Οι νέοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Εθνική Αντίσταση, όμως η προσπάθειά τους περιπλέκεται όταν αποκαλύπτεται ότι ο πατέρας ενός από αυτούς συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις.
Η ταινία εξερευνά ζητήματα φιλίας, προδοσίας και προσωπικών επιλογών, με ένα σημαντικό καστ που περιλαμβάνει τους Μάνο Κατράκη, Παντελή Ζερβό και Χρόνη Εξαρχάκο.
- Αδούλωτοι σκλάβοι (1946)
Μία από τις πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές που ασχολήθηκαν με την Εθνική Αντίσταση, λίγο μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής.
Η ταινία αφηγείται ιστορίες νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στον αντιστασιακό αγώνα, αναδεικνύοντας το θάρρος και τις θυσίες τους.
Η σκηνοθεσία ξεκίνησε από τον Μάριο Πλωρίτη, αλλά ολοκληρώθηκε από τον Βίωνα Παπαμιχάλη, σε μια περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός κινηματογράφος προσπαθούσε να ανακάμψει από τις καταστροφές του πολέμου.
Η παραγωγή έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Έλλης Λαμπέτη σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και την πρώτη συμμετοχή του Μάνου Χατζιδάκι ως συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής.
- Το τελευταίο σημείωμα (2017)
Μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες ελληνικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής.
Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, συνδικαλιστή και πολιτικού κρατούμενου, ο οποίος βρέθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.
Ο Σουκατζίδης, που χρησιμοποιούνταν ως διερμηνέας από τη γερμανική διοίκηση, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τραγικό δίλημμα όταν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 200 κρατουμένων που επρόκειτο να εκτελεστούν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.
Η ταινία αναδεικνύει την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την αυτοθυσία, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, σε μια ιδιαίτερα δυνατή ερμηνεία.
- Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές κινηματογραφικές σάτιρες, η οποία κυκλοφόρησε το 1948, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Ο Αλέκος Σακελλάριος, στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, παρουσιάζει την ιστορία ενός φιλήσυχου ανθρώπου που ζει με την οικογένειά του σε μια αθηναϊκή αυλή.
Ο πρωταγωνιστής, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Λογοθετίδης, βλέπει έναν εφιάλτη στον οποίο οι Γερμανοί επιστρέφουν ως κατακτητές.
Μέσα από το χιούμορ και τη σάτιρα, η ταινία σχολιάζει τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, συγκρίνοντας την τραυματική εμπειρία της Κατοχής με τις εσωτερικές συγκρούσεις που ακολούθησαν την Απελευθέρωση.
Παρότι δεν αφορά άμεσα το Έπος του ’40, αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ματιά στις συνέπειες του πολέμου και στις κοινωνικές πληγές της εποχής.
Η ιστορική μνήμη μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο
Από τον αντιηρωικό χαρακτήρα του Θανάση Βέγγου μέχρι τα ιστορικά δράματα του Παντελή Βούλγαρη, οι ταινίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή καταδεικνύουν ότι η ίδια ιστορική περίοδος μπορεί να αποτυπωθεί με εντελώς διαφορετικούς κινηματογραφικούς τρόπους.
Άλλες παραγωγές επέλεξαν να αναδείξουν τον ηρωισμό των αγωνιστών, ενώ άλλες εστίασαν στις προσωπικές ιστορίες, στον φόβο, στη φτώχεια και στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν οι άνθρωποι της εποχής.
Με αφορμή την 86η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι συγκεκριμένες ταινίες αποτελούν μια ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και να γνωρίσουμε διαφορετικές πτυχές της μέσα από τη μεγάλη οθόνη.