Έρανοι για παιδιά: Πώς στήθηκε η απάτη των 4 εκατ. ευρώ
- 01/11/2026, 11:51
- SHARE
Χρήματα που προσέφεραν πολίτες για νοσηλείες και επεμβάσεις παιδιών με σοβαρές ασθένειες φέρεται να χρηματοδοτούσαν προσωπικές δαπάνες και δραστηριότητες άσχετες με τον σκοπό των εράνων. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν οι Αρχές για την υπόθεση ΜΚΟ στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο 37χρονος ιδρυτής της οργάνωσης, η 35χρονη σύντροφός του και διαιτητής ποδοσφαιρικών αγώνων. Η έρευνα συνδέει την υπόθεση διαχείρισης των δωρεών και με καταγγελλόμενη χειραγώγηση αγώνων.
Η διαφορά ανάμεσα στις δωρεές και στα ποσά που αποδόθηκαν
Από τους διασταυρωτικούς ελέγχους προέκυψαν συνολικά 92 έρανοι για 74 ωφελούμενα πρόσωπα.
Το οικονομικό εύρημα αφορά τις περιπτώσεις 34 παιδιών, των οποίων οι γονείς εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, οι αντίστοιχες δωρεές ανέρχονταν σε περίπου 3,94 εκατ. ευρώ, ενώ στις οικογένειες είχαν αποδοθεί περίπου 1,11 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά, περίπου 2,83 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται από την Αστυνομία ως παράνομο περιουσιακό όφελος της φερόμενης οργάνωσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται μετά την καταγγελία μητέρας παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια. Για το παιδί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία, κατά την καταγγελία, δεν διατέθηκαν για τη νοσηλεία του.
Πώς συγκεντρώνονταν τα χρήματα
Η ΜΚΟ φέρεται να απευθυνόταν στο κοινό μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες παιδιών και παρουσιάζοντας τις ανάγκες χρηματοδότησης της θεραπείας τους.
Στις εκκλήσεις ανταποκρίνονταν απλοί πολίτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.
Σύμφωνα με την έρευνα, μέρος των χρημάτων μεταφερόταν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και χρησιμοποιούνταν για αγορές επώνυμων ρούχων, ρολογιών και τσαντών, ταξίδια και εστιατόρια. Οι Αρχές εξετάζουν επίσης τη διοχέτευση ποσών σε εικονικές εταιρείες.
Η σύνδεση με το ποδόσφαιρο
Ξεχωριστό σκέλος της υπόθεσης αφορά τις σχέσεις του 37χρονου με το τοπικό ποδόσφαιρο της Πιερίας.
Ο ιδρυτής της ΜΚΟ φέρεται να λειτουργούσε ως αφανής διοικητικός παράγοντας ομάδων της περιοχής, τις οποίες, σύμφωνα με την έρευνα, χρηματοδότησε με περισσότερα από 250.000 ευρώ.
Παράλληλα, οι Αρχές ερευνούν επαφές του με αρχιδιαιτητή από την Κατερίνη για την αλλοίωση αποτελεσμάτων, κυρίως στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.
Κατά τα στοιχεία που περιγράφονται στο ρεπορτάζ, για τον φερόμενο χρηματισμό διαιτητών διατίθεντο ποσά 300–500 ευρώ ανά αγώνα, ενώ χρήματα από δωρεές φέρεται να χρησιμοποιούνταν και για στοιχηματισμό σε χειραγωγημένα παιχνίδια.
Έλεγχος σε 29 λογαριασμούς
Η οικονομική έρευνα περιέλαβε 29 τραπεζικούς λογαριασμούς και περισσότερες από 246.000 κινήσεις.
Από το 2018 έως το 2026, οι συνολικές πιστώσεις στους λογαριασμούς της ΜΚΟ και σε ατομικούς λογαριασμούς του 37χρονου ξεπέρασαν τα 5,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά το σύνολο των πιστώσεων που εντοπίστηκαν και διακρίνεται από το εκτιμώμενο παράνομο όφελος των 2,83 εκατ. ευρώ.
Οι διώξεις και οι απολογίες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στους έξι συλληφθέντες ασκήθηκαν διώξεις που περιλαμβάνουν συμμετοχή σε συμμορία, δωροδοκία, δωροληψία και παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας.
Ο 37χρονος, η σύντροφός του και ο αδελφός της αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι απολογίες έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Μέχρι τότε οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση, ενώ εξετάζεται πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων.