Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 2027 – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 2027 – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Από το 24% στο 13% υποχωρεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2027. Στο τραπέζι και η δωρεάν διάθεσή τους σε σχολεία, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέες στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις.

Τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13%, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση ως ένα μέτρο κοινωνικής και έμφυλης δικαιοσύνης.

Η εξαγγελία έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελεί μια στρέβλωση, δεδομένου ότι πρόκειται για είδη που καλύπτουν μια βασική βιολογική ανάγκη.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν κορίτσια που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος αγοράς προϊόντων περιόδου, γεγονός που αναδεικνύει και την κοινωνική διάσταση του ζητήματος.

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομικών στο νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τραπέζι νέες μειώσεις ΦΠΑ και δωρεάν διάθεση προϊόντων περιόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές του 2027 νέες στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ, με ορίζοντα εφαρμογής το 2028.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες για ευρύτερες φορολογικές παρεμβάσεις εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια, επισημαίνοντας ότι μια γενικευμένη μείωση των συντελεστών θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων δωρεάν παροχής προϊόντων περιόδου σε σχολεία, με έμφαση σε κορίτσια που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση και δεν έχει ανακοινωθεί ως οριστικοποιημένο πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio 98.9 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Αθηναΐδα Νέγκα. Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: