Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 13% για το Brent – Τι άλλαξε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 13% για το Brent – Τι άλλαξε μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Photo: Shutterstock
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και την ενίσχυση των προσδοκιών για διπλωματική αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με το Brent να έχει χάσει περισσότερο από 13% από την αρχή της εβδομάδας.
  • Το Brent υποχώρησε κατά 1,25%, στα 102,31 δολάρια, ενώ το WTI σημείωσε πτώση 0,74%, στα 95,38 δολάρια.
  • Η νίκη των Δημοκρατικών δημιουργεί προσδοκίες ότι το νέο Κογκρέσο θα περιορίσει την πρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση και θα πιέσει για διπλωματική λύση με το Ιράν.
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, λόγω του πολέμου, συνέβαλε εν μέρει στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν σήμερα πτωτικά μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές που κατάφεραν πολιτικό πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση της Wall Street Journal (WSJ) για το πόσο συνέβαλε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στα κακά αποτελέσματα των Ρεπουμπλικάνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στο Ιράν «έπαιξε εν μέρει ρόλο», καταδεικνύοντας την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αντί για τον ίδιο τον πόλεμο.

Οι τιμές των υδρογονανθράκων έχουν καταγράψει άλμα φέτος λόγω της σύγκρουσης.

«Το νέο Κογκρέσο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στις δαπάνες για να αμφισβητήσει τη συμπληρωματική στρατιωτική χρηματοδότηση και να αυξήσει την πίεση προς μια διπλωματική λύση (με το Ιράν), μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο», δήλωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν, επιπλέον αυτού, το αποτέλεσμα συνοδευτεί από αξιόπιστες διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές μιας πιο ασφαλούς ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε σταθερή βάση», πρόσθεσε η ίδια.

Γύρω στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η τιμή του βαρελιού του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε κατά 1,25% στα 102,31 δολάρια. Το αντίστοιχο αμερικανικό, το βαρέλι του WTI, παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,74% στα 95,38 δολάρια.

Από την αρχή της εβδομάδας, το Μπρεντ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 13% εν μέσω ενίσχυσης της αισιοδοξίας στην αγορά για τις διπλωματικές επαφές που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή ύστερα από αρκετές εβδομάδες φόβων για κλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: