Οι 12 άθλοι του… Πούτιν

Οι 12 άθλοι του… Πούτιν
Photo: REUTERS

Ο ηγέτης της Ρωσίας γίνεται 62 ετών και οι φίλοι του το γιορτάζουν με εικαστική έκθεση που τον αναπαριστά ως μυθικό Ηρακλή.

Με αφορμή τα 62α γενέθλια του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στήθηκε για μία μόνο μέρα μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής σε μια μικρή γκαλερί της Μόσχας, με πίνακες που απεικονίζουν τον Ρώσο πρόεδρο στη θέση του ημίθεου Ηρακλή.

Την εμμονή του ηγέτη της Ρωσίας να επιδεικνύει τις ικανότητες του σε αθλήματα, πολεμικές τέχνες κι άλλες συναφείς δραστηριότητες την γνωρίζουμε όλοι. Κάπως έτσι θα σκέφθηκαν και κάποιοι φίλοι και θαυμαστές του προκειμένου να τον τιμήσουν με αυτή τη συλλογή.

(Πηγή φωτογραφιών: BBC)

Η γκαλερί άνοιξε μόνο για μια νύχτα προς τιμήν του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη και πραγματεύεται τα επιτεύγματά του ως τους 12 άθλους του Ηρακλή, ξεκινώντας με τη δολοφονία του λιονταριού της Νεμέας, σε αυτή την περίπτωση, ο Πούτιν στραγγαλίζει έναν γενειοφόρο βομβιστή αυτοκτονίας που αντιπροσωπεύει την τρομοκρατία και τελειώνει με τη σύλληψη του τρικέφαλου Κέρβερου, που συμβολίζει τον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον «μονοπολικό κόσμο» του.

Το πιο εντυπωσιακό έργο είναι αυτό που δείχνει τον μυώδη Πούτιν να σηκώνει ψηλά την ασπίδα του κατά της δηλητηριώδους αναπνοής της Λερναίας ύδρας, σε αυτή την περίπτωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το αμερικανικό κεφάλι της Ύδρας κείτεται κομμένο, αντανακλώντας την απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία που υιοθέτησε η Ρωσία το Αύγουστο, όπως αναφέρει ο διοργανωτής της έκθεσης, Μιχαήλ Αντόνοφ.

«Έχουμε σχηματίσει μια διαφορετική εικόνα του Πούτιν επειδή τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον επικρίνουν συνεχώς και τα δικά μας μέσα του επιτίθενται κατά καιρούς» δήλωσε ο Αντόνοφ. «Αλλά εδώ τον βλέπουμε να ολοκληρώνει αυτές τις ηρωικές πράξεις. Βλέπουμε ότι η ερμηνεία αυτών των γεγονότων δεν είναι τόσο κατηγορηματική».

Το ελάφι της Κερύνειας (Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι)

Ο Ερυμάνθιος Κάπρος (Ρώσοι Ολιγάρχες)

Οι Σταύλοι του Αυγεία (Διαφθορά)

Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες (Βομβαρδισμός της Συρίας)

Ο Ταύρος της Κρήτης (Προσάρτιση της Κριμαίας)

Τα Άλογα του Διομήδη (Γαλλικά πολειμκά πλοία Mistral)

Η Ζώνη της Ιππολύτης (Αγωγός φυσικού αερίου South Stream)

Τα βόδια του Γηρυόνη (Συμφωνία παροχής φυσικού αερίου στην Κίνα)

Τα μήλα των Εσπερίδων

Ανήμερα των γενεθλίων του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν βρίσκεται στο Κρεμλίνο ούτε στην κατοικία του στο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους βρίσκεται κάπου στη σιβηριανή τάιγκα, «300 ή 400 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό».

Άραγε βρίσκεται εκεί για να ψαρέψει ή να κυνηγήσει, όπως του αρέσει να κάνει; «Για να αναπαυθεί», διευκρίνισε απλώς ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα». Προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε φωτογραφίες ούτε εικόνες από την «ανάπαυση» του προέδρου.

Όμως στη Μόσχα, στο Γκρόζνι ή στα κοινωνικά δίκτυα, τα συγχαρητήρια στον αρχηγό του κράτους αφθονούν. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρειάσθηκε πολλές φορές να αμυνθεί έναντι κατηγοριών, κυρίως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για προσωπολατρεία όταν είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα τραγούδια ή ημερολόγια προς τιμήν του.

Η ουκρανική κρίση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του (πάνω από 85% θετικές γνώμες), και κυρίως η προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο, έχουν αυξήσει φέτος τις εκδηλώσεις υποστήριξης ή «αγάπης» προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή η ήπια και μεταμοντέρνα μορφή προσωπολατρείας διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια», συνοψίζει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, πολιτειολόγος στην Ανώτατη Σχολή Οικονομίας της Μόσχας. «Είναι μια λατρεία που ξεκινάει από κάτω και την οποία η κορυφή δεν εμποδίζει» να εκφρασθεί, υπογραμμίζει ο Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας μια επιστροφή «σοβιετικών αρχετύπων» και ένα «φαινόμενο συλλογικής ψύχωσης».