19.000 αμερικανικές βόμβες στην Σαουδική Αραβία

19.000 αμερικανικές βόμβες στην Σαουδική Αραβία
Photo: REUTERS

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι ακραίοι ισλαμιστές έχουν επιρροή στην ηγεσία της.

Οι αμερικανικές εξαγωγές στην Σαουδική Αραβία έχουν πια παράδοση. Βάση της αρχής «όπλα για τον στενότερο σύμμαχο στην περιοχή, αλλά και για πετρέλαιο που μας δίνει» η αμερικανική κυβέρνηση εξοπλίζει το Ριάντ με την τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ποια επιρροή έχουν στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ακραίοι ισλαμιστές.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται συμμαχίας κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και συμμετέχει στους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους 2.700 άοπλοι.

Ο Αμερικανός ιστορικός Πίτερ Κούζνικ από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον δηλώνει στην βορειογερμανική ραδιοφωνία (NDR) με αφορμή τις νέες εξαγωγές περισσότερων από 19.000 βομβών αξίας 1,19 δις ευρώ στην Σαουδική Αραβία: «Οι εξοπλιστικές συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία είναι πάντα μια συμφωνία με το διάβολο. Δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν εδώ σχεδόν μια παράδοση. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ξεπέρασε με τις πωλήσεις όπλων στους σαουδάραβες κάθε προκάτοχό του. Ακόμα και τον Τζορτζ Μπους. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές φθάνουν τα 100 δις δολάρια».

Ο Αμερικανός καθηγητής είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει πράσινο φως στις εξαγωγές, κι ας γνωρίζει καλά ότι ακόμα και οι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ως επί το πλείστον σαουδαραβικό διαβατήριο, και σε αρκετές περιπτώσεις καθοδηγούνταν ή χρηματοδοτούνταν από Σαουδάραβες: «Μόλις πέρυσι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλεγαν ότι προσωπικότητες από την Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος. Γνωρίζουμε ότι η σαουδαραβική ηγεσία έχει μια διαφθαρμένη συμφωνία με πνευματικούς ταγούς, στους οποίους επιτρέπει να εξοπλίζουν και να εκπαιδεύουν ακραίους. Και τώρα αυτοί οι ακραίοι στρέφονται εναντίον μας».

Το τίμημα της συμμαχίας ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας είναι υψηλό: Πλήθος νεκρών άοπλων στην Υεμένη, σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία που δύσκολα αποδεικνύονται και μια κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που δύσκολα συνάδει με τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου. «Για εμάς το Ισλαμικό Κράτος σημαίνει τρόμος. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε τα τελευταία χρόνια περισσότερους ανθρώπους από ότι το Ισλαμικό Κράτος», υπογραμμίζει ο Αμερικανός ιστορικός Πίτερ Κούζνικ.

Πηγή: Deutsche Welle