20 χρόνια eBay: Το ατύχημα που δημιούργησε έναν κολοσσό

20 χρόνια eBay: Το ατύχημα που δημιούργησε έναν κολοσσό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς η προσπάθεια ενός προγραμματιστή κατέληξε να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα διαδικτυακών δημοπρασιών παγκοσμίως.

Φέτος το eBay γίνεται 20 ετών. Μπορεί να είναι ένα από τα διασημότερα καταστήματα διαδικτυακών δημοπρασιών, όμως η επιτυχία του οφείλεται κατά κάποιο τρόπο σε ένα ατύχημα.

Το eBay ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1995 με την ονομασία AuctionWeb στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια από τον γεννημένο στη Γαλλία, Ιρανό προγραμματιστή Pierre Omidyar. Αυτό έμελλε να αποτελέσει ένα προσωπικό πρότζεκτ, όμως αναδείχθηκε σε μόλις τρία χρόνια σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων.

Κι αυτό συνέβη όταν τον Μάρτιο του 1998 η εταιρεία προσέλαβε στη θέση της προέδρου και CEO την Meg Whitman, μετέπειτα επικεφαλής της Hewlett Packard.

Skype και PayPal βρέθηκαν στη «συλλογή» των επιχειρήσεων του eBay, συνεχίζοντας την επεκτατική πολιτική της εταιρείας. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ετοίμασε ένα μικρού μήκους βίντεο για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το eBay στον σημερινό επιχειρηματικό κολοσσό.