30 με 50 εκατ. ευρώ για έναν πίνακα του Βαν Γκογκ

REUTERS

Στον οίκο Sotheby's θα δημοπρατηθεί το έργο «Νεκρή Φύση -Βάζο με μαργαρίτες και παπαρούνες» του γνωστού Ολλανδού καλλιτέχνη.

Ο πίνακας «Νεκρή Φύση -Βάζο με μαργαρίτες και παπαρούνες», ένας από τους ελάχιστους πίνακες που ο Ολλανδός ζωγράφος Βινσέντ Bαν Γκογκ κατάφερε να πουλήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο από τον Οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, με τιμή εκκίνησης που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης αγοράστηκε από τον Γκαστόν Αλεξάντρ Καμεντρόν, έναν αξιοσημείωτο συλλέκτη Ιμπρεσιονιστικών έργων, που τελικά το πούλησε στον Paul Cassirer Gallery το 1911.

Van-gogh-red-poppies-and-daisies-1890

Η «Νεκρή Φύση» παρέμεινε με μια σειρά από ιδιωτικές συλλογές στη Γερμανία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν και έφτασε στο Λονδίνο και τελικά στη Νέα Υόρκη -ένα από τα πρώτα έργα του καλλιτέχνη που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες- όπου πωλήθηκε από την Knoedler Gallery το 1928 στον Α. Conger Goodyear. Γνωστός ως ένας από τους κύριους ιδρυτές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, ο Goodyear κράτησε αυτό το έργο στην ιδιωτική συλλογή της οικογένειάς του.

Τελικά ο πίνακας δόθηκε ως δώρο από την οικογένεια Goodyear στην Πινακοθήκη Albright-Knox στο Buffalo, όπου εκτέθηκε για πάνω από 30 χρόνια πριν πωληθεί, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας.