S&P: Πρώτες προειδοποιήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ

S&P: Πρώτες προειδοποιήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αβεβαιότητα για το χρέος δημιουργεί ερωτηματικά για την ανάκαμψη».

Προειδοποιητικό μήνυμα στην νέα ελληνική κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα η S&P, τονίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει την χώρα ακόμα και πριν από την προγραμματισμένη επανεξέταση της αξιολόγησης στα μέσα Μαρτίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με την υπόσχεση ότι θα αναδιαρθρώσει το χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, οπότε το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και σε τι είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της S&P για τις κρατικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, Frank Gill.

«Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία για την επανεξέταση της ελληνικής αξιολόγησης είναι η 13η Μαρτίου. Ωστόσο μπορεί να παρεκκλίνουμε από την ημερομηνία αυτή αν διαισθανθούμε ότι έχει συμβεί κάτι έκτακτο, το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για το αξιόχρεο της χώρας» σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει επιδεινωθεί. «Τι σημαίνει για το ΑΕΠ και την εγχώρια ζήτηση ; Και πάλι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι κάτι θετικό» πρόσθεσε. «Τι σημαίνει για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δυστυχώς και πάλι όχι κάτι θετικό, γιατί βλέπουμε εκροές καταθέσεων και την Τράπεζα της Ελλάδα να παρεμβαίνει και να προσφέρει έκτακτη στήριξη ρευστότητας (ELA)» επισήμανε.

«Η πραγματικότητα είναι πως για να αποπληρώσει το επίσημο και εμπορικό χρέος της η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετα δάνεια από τον επίσημο τομέα, δεδομένου πως δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές» σημείωσε.

«Πραγματικά εξετάζουμε τι σημαίνει αυτό για αυτό που έμοιαζε σαν μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για την σχετικά θετική δημοσιονομική επίδοση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και τι σημαίνει για την επανεξέταση των μακροοικονομικών μας προβλέψεων».