«80% άνθρωπος, 20% ρομπότ»: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε μια Βρετανίδα τραπεζίτρια

«80% άνθρωπος, 20% ρομπότ»: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έσωσε μια Βρετανίδα τραπεζίτρια
Photo: pixabay.com
Πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της Υγείας βοήθησε μια γυναίκα να ανακάμψει.

Το πως η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της Υγείας βοήθησε μια γυναίκα να ανακάμψει μετά από ένα πάρα πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε περιγράφεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial News.

Όπως αναφέρουν οι FN, η Σάρα ντε Λαγκάρντ είναι η πρώτη βιονική γυναίκα της πόλης. Η επικεφαλής των παγκόσμιων εταιρικών υποθέσεων της Janus Henderson έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρώτο ρομποτικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο για να αντικαταστήσει το δεξί της χέρι, το οποίο έχασε σε ατύχημα στο μετρό.

Το ατύχημα

Η ίδια, η οποία έχει εργαστεί για σχεδόν δύο δεκαετίες σε εταιρείες όπως η BNY Mellon και η Schroders, υπέστη τα τραύματά της στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, όταν γλίστρησε και έπεσε στις ράγες στο σταθμό High Barnet και παρασύρθηκε από δύο συρμούς του μετρό.

Είχε ανακτήσει τις αισθήσεις της όταν το πρώτο τρένο απομακρύνθηκε, ενώ εκείνη βρισκόταν ακόμη ξαπλωμένη στις ράγες. Της έκοψε σχεδόν εντελώς το δεξί της χέρι με «μια έκρηξη πόνου» χειρότερη από τον τοκετό, δήλωσε η ίδια στο FN.

Μετά από το ατύχημα, η ντε Λαγκάρντ υπεβλήθη σε επέμβαση στο Royal London Hospital, όπου έλαβε ένα προσθετικό άκρο στο κάτω από το δεξί της γόνατο.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ντε Λαγκάρντ έλαβε πρόθεση κάτω από το δεξί της γόνατο.

Από την πλευρά του, ένας ιδιωτικός τραπεζίτης της Societe Generale -ονόματι Τζέρεμι- ξεκίνησε μια εκστρατεία GoFundMe για να συγκεντρώσει τις 250.000 λίρες που απαιτούνται για ένα προσθετικό χέρι υψηλής τεχνολογίας.

Η καμπάνια ξεπέρασε τον στόχο της μέσα σε 19 ημέρες.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στο βιονικό χέρι της ντε Λαγκάρντ λειτουργεί «διαβάζοντας το μυαλό της».Όταν θέλει να ολοκληρώσει μια ενέργεια, 16 ηλεκτρόδια τυλιγμένα γύρω από την υποδοχή διαβάζουν την κίνηση των εναπομεινάντων μυών στο δεξί της χέρι και στέλνουν τις πληροφορίες σε έναν μικροσκοπικό διακομιστή.

Η AI καταγράφει όλες τις χειρονομίες της, ώστε να μπορεί να τις προβλέπει, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει διάφορες εργασίες, όπως να κάνει μια γροθιά ή να βάλει ένα φλιτζάνι καφέ.

Τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από μήνες θεραπείας και φυσικοθεραπείας, η ντε Λαγκάρντ επέστρεψε στην εργασία της μία ημέρα την εβδομάδα, τώρα εργάζεται με ένα υβριδικό σύστημα, ερχόμενη στο γραφείο δύο ημέρες την εβδομάδα και δουλεύοντας από το σπίτι τις υπόλοιπες ημέρες.

Η ίδια έχει αρχίσει να φοράει το νέο της χέρι με υπερηφάνεια και αναφέρεται στον εαυτό της στην εταιρική της υπογραφή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως «80% άνθρωπος, 20% ρομπότ».

Το δημοσίευμα προσθέτει πως η ντε Λαγκάρντ έχει κάνει απίστευτα βήματα προόδου μετά το ατύχημά της, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, όπως να κόψει μια μπριζόλα ή να χειροκροτήσει. Ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να οδηγήσει ξανά αυτοκίνητο μια μέρα, κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σύντομα χάρη στις εξελίξεις στα αυτοκινούμενα οχήματα.