Αlex Davison (L’Oreal): Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες

Αlex Davison (L’Oreal): Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες
Ελένη Βεργαδή - Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννα Κεκλίκογλου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρούλα Κόκοτου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο θεσμός L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και η 12η απονομή στην Ελλάδα.

Ο κόσμος μας στερείται ευκαιριών με λιγότερες γυναίκες στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης, μια συνθήκη που συντηρούν στερεότυπα και ανισότητες σε μια εποχή που δεν περισσεύουν τα ταλέντα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα περισσότερες γυναίκες από άντρες παίρνουν πτυχίο, αλλά αυτή η τάση αντιστρέφεται στο μεταπτυχιακό και στο διδακτορικό όπου οι άνδρες υπερισχύουν σε αριθμό, με αποτέλεσμα η εκπροσώπηση των γυναικών στην έρευνα να μειώνεται περαιτέρω, στο 33%, με μόλις 14% να αντανακλά τη συμμετοχή των γυναικών σε ακαδημαϊκές θέσεις.

Οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες, αλλά και εθνικές σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε o Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L’Oreal Hellas στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του για την 12η απονομή των βραβείων L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Όπως τόνισε, στην Ελλάδα σχεδόν 38% των ερευνητών είναι γυναίκες και μόνο 16% των ακαδημαϊκών είναι γυναίκες.

Δήμητρα Πετρίδη - Corporate affairs & Engagement Director L'Oréal Hellas , Alex Davison - Γενικός Διευθυντής L'Oréal Hellas, Ιωάννα Κεκλίκογλου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Βεργαδή - Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρούλα Κόκοτου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Τζιτζικώστα - Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης - Πρώην Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Νίκη Λυμπεράκη – Δημοσιογράφος
Δήμητρα Πετρίδη – Corporate affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas , Alex Davison – Γενικός Διευθυντής L’Oréal Hellas, Ιωάννα Κεκλίκογλου – Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Βεργαδή – Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρούλα Κόκοτου – Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Τζιτζικώστα – Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Νίκη Λυμπεράκη – Δημοσιογράφος

Τα στοιχεία αυτά συμμερίστηκε ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,  Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μιλώντας για τον θεσμό L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη που καθιερώθηκε το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη, ο κ. Davison τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, με παροχή ίσων ευκαιριών σε θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα όπως οι 3 γυναίκες επιστήμονες που ξεχώρισαν στη φετινή απονομή. Είναι η Ελένη Βεργαδή, η Ιωάννα Κεκλίκογλου και η Μαρούλα Κόκοτου που διεξάγουν έρευνα στους τομείς της ιατρικής-παιδιατρικής, της μοριακής-κυτταρικής βιολογίας και της ενόργανης χημικής ανάλυσης και οργανικής χημείας αντίστοιχα.

Ελένη Βεργαδή - Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Αικατερίνη Τζιτζικώστα - Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Νίκη Λυμπεράκη – Δημοσιογράφος

Alex Davison - Γενικός Διευθυντής L'Oréal Hellas, Ιωάννα Κεκλίκογλου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Alex Davison – Γενικός Διευθυντής L’Oréal Hellas, Ιωάννα Κεκλίκογλου – Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης - Πρώην Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Μαρούλα Κόκοτου - Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Μαρούλα Κόκοτου – Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η UNESCO και η L’Oreal στο πλαίσιο αυτού του θεσμού συντονίζονται σε μια κοινή επιδίωξη για προώθηση των επιστημών, της εκπαίδευσης και της ισότητας των δύο φύλων παράλληλα με την ενθάρρυνση των γυναικών ώστε να αναδείξουν, να διευρύνουν και να εξελίξουν τις δυνατότητές τους. Όπως υπενθύμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, από το 2006 η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με τη L’Oreal Hellas θεσμοθέτησε τα ελληνικά βραβεία και έκτοτε απονέμονται σταθερά κάθε χρόνο σε 3 γυναίκες επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα Ετήσια Διεθνή Βραβεία, που αναγνωρίζουν καταξιωμένες γυναίκες στην επιστήμη, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO θέσπισε και το Πρόγραμμα Διεθνών Ανερχόμενων Ταλέντων, που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την πρόοδο των νέων γυναικών στην επιστήμη παγκοσμίως. Από την έναρξη του προγράμματος, μέχρι σήμερα 3.900 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 118 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν απονεμηθεί βραβεία συνοδευόμενα από έπαθλο 10.000 ευρώ έκαστο σε πάνω από 35 γυναίκες ενώ παγκοσμίως 112 γυναίκες έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 5 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο.

Τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη απονέμονται κάθε χρόνο σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε περιφέρεια (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία-Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών κι έχουν αξία 100.000 ευρώ έκαστο.

Η επιστήμη είναι στο DNA της L’Oreal, σύμφωνα με τον κ. Davison που υπενθυμίζει ότι η κορυφαία βιομηχανία ομορφιάς στον κόσμο διαθέτει πάνω από 4.000 ερευνητές στο δυναμικό της και επενδύει σε ετήσια βάση πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε R&D.

Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη τις Γυναίκες

Όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η εταιρεία οι ερευνήτριες στις οποίες απονεμήθηκαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO για το 2022 είναι οι:

  1. Ελένη Βεργαδή, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Μηχανισμοί άμυνας του ανοσοποιητικού των φαγοκυττάρων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής»
  2. Ιωάννα Κεκλίκογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Διερεύνηση νέων συνδυασμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία του χημειοανθεκτικού καρκίνου του μαστού»
  3. Μαρούλα Κόκοτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας, και εφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών τροφίμων και βιολογικών υγρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: