Άδεια στον στρατό να κάνει χρήση «θανάσιμης βίας» κατά των μεταναστών στα σύνορα έδωσε ο Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική εισρέουν στην Τιχουάνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να κλείσει τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό έχουν λάβει άδεια να κάνουν χρήση «θανάσιμης βίας εφόσον χρειαστεί» κατά των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη μεθοριακή πόλη της Τιχουάνα.

«Πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες» υποστήριξε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους για τους χιλιάδες μετανάστες του «καραβανιού» που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα για τα αμερικανικά σύνορα. «Είδατε τι συμβαίνει στην Τιχουάνα», στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, «άρχισαν να παλεύουν με τα γυμνά τους χέρια στους δρόμους», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει στα μέσα Οκτωβρίου, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές, ότι θα έκλεινε τα σύνορα για να εμποδίσει τους χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα του, εάν το Μεξικό δεν ήταν «ικανό» να «σταματήσει αυτήν την επίθεση».

Έκτοτε, ενώ οι μετανάστες άρχισαν να κατακλύζουν τα σύνορα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, για τους οποίους μέχρι χθες τόνιζε πως είναι άοπλοι.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως ελπίζει να μη χρειαστεί η λήψη έκτακτων μέτρων κατά των μεταναστών, ενώ στη συνέχεια απείλησε εκ νέου να κλείσει τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, ακόμα και για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί με την άφιξη χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

«Εάν φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα χάσουμε τον έλεγχο ή θα υπάρξει βία, θα κλείσουμε προσωρινά την είσοδο στη χώρα έως η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Θέλω να σημειώσω ότι αυτό θα γίνει σε όλα τα σύνορα, το Μεξικό δεν θα μπορεί πλέον να πουλάει τα αυτοκίνητά του στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.